En kväll för Beirut Hedersgäst: Alexandre Najjar

Timmermansgården, Tisdag 13 oktober 2020 kl. 19:00

Re:Orient, Tidskriften Karavan och Svenska PEN bjuder tillsammans in till en kväll med uppläsningar och samtal.

Den katastrofala explosionen i Beiruts hamn den 4 augusti orsakade stor förödelse. Hela kvarter ligger i ruiner i ett redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatt Libanon. Sedan oktober i fjol har Beirut och hela landet skakats av massprotester mot ökade levnadskostnader och fortsatt politisk instabilitet.

Vi anordnar denna litterära kväll till minnet av alla dem som miste livet under explosionen. Den libanesiske författaren Alexandre Najjar reser från Beirut för att vara med oss. Han medverkar i ett samtal med Re:Orients Kholod Saghir och läser ur sin bok Krigets skola. Gert Lundstedt läser ur den svenska översättningen. (Samtalet sker på engelska.)

Libanon x 2: Ur Karavans höstnummer läser poeten Ann Hallström dikter av poeten Nadia Tuéni och författaren Balsam Karam läser en text om författaren Etel Adnan.

Varmt välkommen!
Fri entré, men förbokning krävs.
OSA till info@karavan.se senast på morgonen den 13 oktober.

Vi följer rådande hälsoföreskrifter och har begränsat antalet platser till 40. Vi möblerar glest och ser till att det är avstånd mellan platserna (men sällskap kan förstås sitta tillsammans).

Evenemanget kommer även att sändas digitalt, vi återkommer med info om det.

Om Alexandre Najjar
Född 1967, betraktas som en av Libanons främsta samtida författare. Bland hans många verk mestadels skrivna på franska och översatta till mer än tolv språk, märks historiska romaner samt en biografi över den libanesiske nationalskalden Khalil Gibran. Han har även skrivit en av de första romanerna om coronaviruset, La Couronne du diable.

Najjar har belönats med flera litterära priser, bland dem Prix Hervé Deluen från Franska Akademien. Han är även verksam som advokat och har varit redaktör för det månatliga franskspråkiga magasinet L’Orient Littéraire sedan 2006.

På svenska finns Najjar utgiven med Krigets skola, i översättning av Ragna Essén (Elisabeth Grate Bokförlag, 2009). Där berättar han gripande, med kärlek och humor, om sin uppväxt i inbördeskrigets Beirut.