filmprogrammet inom roma festival 2017

klara biografen, kulturhuset stadsteatern

I år har Roma Festivalen valt att presentera en serie av Tony Gatlifs filmer. Tony Gatlif föddes i Algeriet av romsk mor. Han har som ingen annan europeisk filmskapare skildrat romer och migranter och det med ett starkt soundtrack. Musiken bär huvudrollen i hans filmskapande. Vi visar här fyra av hans filmer som just musikaliskt visar en bredd av romsk musik. 

GADJO DILO
lördag 16 sep kl 13

Stéphane, en ung man från Paris, kommer till Rumänien sökandes efter en legendarisk romsk sångare. Han blir kvar i en by där invånarna just kallar hon för gadjo dilo – den galne främlingen.
 
En film om motsättningar, förälskelse och om vad tolerans kan handla om.

SWING
söndag 17 sep kl 13

Max är 10 år gammal och älskar manouche jazz från det att han hörde gitarr-virtuosen Miraldo spela. Musiken blir hans passion och leder honom till stadens romska kvarter där han köper en gammal gitarr. Miraldo går med på att ge honom lektion och han lär sig om musiken. Han lär också känna en jämngammal flicka, Swing, vars karisma, självförtroende och frihet fascinerar honom.

EXILS
måndag 25 sep kl 18.30

En dag föreslår Zano en vild idé till sin partner Naïma ; att de ska resa över Frankrike och Spanien ner till Algeriet för att äntligen få lära känna landet deras föräldrar en gång var tvungna att fly från.
 
Nästan som en utmaning, med musiken som sitt enda bagage, beger de sig av. Stärkta av sin frihet låter de tiden gå, berusade av Andalusiens sensualitet, tills de tar sig över Medelhavet.
 
Ett möte efter ett annat, med technon och flamencon, rekonstruerar de unga två, baklänges sina föräldrars resa i exil.
 
Vann 2004 Bästa regi vid Cannes festivalen.

DJAM – Sverigepremiär!
26 september kl 18.30

Djam, en ung grekisk kvinna, skickas av sin farbror till Istanbul för att hitta en reservdel till deras båt. Väl där träffar hon Avril, en fransyska som kommit till Turkiet för att arbeta som voluntär men nu när pank och slut. Djam tar henne under sina vingar och de beger sin på en musikalisk och frisinnad road-trip från Istanbul till Grekland.

Gadjo dilo
Gadjo dilo
Swing
Swing
Exils
Exils
Djam
Djam