Egyptisk litteratur efter den “arabiska våren”

Uppsala Stadsbibliotek lördag 30 mars kl 12:00 – ca 12:40

Den ”arabiska våren”, de folkliga upproren under 2011 i flera länder, födde inte bara nya politiska idéer utan också ett nytt tilltal, ett nytt innehåll i litteraturen. Inte minst i Egypten, den i särklass största producenten av arabisk litteratur, skapades verk med titlar som ”Revolution är mitt namn” och ”Kairo: Min Stad, Vår Revolution”.
 
Nu nästan åtta år senare är tonläget förändrat och tematiken en annan i aktuell egyptisk litteratur; auktoritära styren, repression och depression på både kollektiv och individuell nivå.
 
Mohammad Ashraf, som håller dagens föredrag på Uppsala Internationella Litteraturfestival, är själv ett exempel på utvecklingen. Han skrev, förutom lyrik, för flera egygtiska tidningar och tidskrifter men i takt med att den egyptiska regimen blockerade deras utgivning blev hans yrke omöjligt att leva på. Ashraf har som poet givit ut diktsamlingar med titlar som: ”Tagaeed Al- walad Al-hologram” (ung. Hologrampojkens rynkor) och “Akalto Adam w Tabawalto Tofaha” (ung. Jag åt Adam, jag kissade ett äpple) Den senaste diktsamlingen var ett samspel mellan det skrivna ordet och visuell konst, så därför valde han e-boken som medium för sin utgivning.
 
Idag talar Mohammad Ashraf om vad som hänt med litteraturen i efterdyningarna av upprorsförsöken 2011.
Språk: Engelska.

Mohammad Ashraf
Mohammad Ashraf