Marcel Khalife & Rami Khalife
Featuring Aymeric Westrich

20 oktober 2018 kl 20.30 uppsala konsert & kongress

Det finns knappast något som Marcel Khalife inte rört vid i musik- och kulturlivet i Mellanöstern. Han har varit och är en musikalisk frihetskämpe, han är både förnyaren och bevararen av traditioner, han är inspiratör och en musikambassadör i världen för sitt libanesiska kulturarv. Han har skrivit musik för alla format, inklusive orkesterverk, filmmusik och dansmusik, liksom även ett flertal böcker om musik. Det är något av en legend som gästar Curious Classics.
 
Marcel Khalife studerade Oud (den arabiska lutan) på Beirut National Conservatory of Music och tog examen 1971. Allt sedan dessa har han injicerat ett nytt liv i detta instrument vars spelande traditionellt styrdes av strikta tekniker. Högt begåvade och skickliga musiker som Marcel Khalife fick emellertid frigöra instrumentet från dessa ramar och utvecklade möjligheterna.
 
När Marcel Khalife under 70-talet tonsatte den palestinske poeten Mahmoud Darwish kunde han inte ana vilket genomslag det skulle få. Allt sedan dess har Darwish varit en central del av hans i hans långa kreativa liv. I sitt senaste verk Andalusia of Love låter han igen Darwish röst ljuda. I denna för Mellanöstern så svåra tid ger det uttryck för en vision och en längtan efter ett enande av muslimer, judar och kristna, representerat av det Andalusien där pragmatiken av samlevnad tycks ha fungerat bättre än världen idag.
 
Med sig på scen har Marcel Khalife sin son, pianisten Rami Khalife samt slagverkaren Aymeric Westrich. Tillsammans kommer de lyfta fram några av Marcel Khalifes mest älskade sånger ur hans stora repertoar från 70-talet och framåt. Repertoaren väver också in Rami Khalifes kompositioner på ett sätt som visar på den fortsatta utvecklingen av den arabiska musiken.

LYSSNA HÄR!

konsert i malmö

Marcel Khalife ger en konsert på Moriska Paviljongen i Malmö också den 19 oktober.

Biljett för Malmö-konserten hittar du här.