Trio joubran

Strängmusik för Palestina

Tre bröder från Nazaret i Galiléen blev de första att bilda en trio där tre arabiska lutor, oud, ljuder tillsammans. Samir, Wissam och Adnan Joubran kommer från en familj som burit det palestinska musikaliska arvet vidare i generationer. Farfars far, farfar, far var alla både instrumentmakare och ekvilibrister och deras mor, Hanna Joubran, var en framstående sångerska i Muwashahat-traditionen från det arabiska Spanien.
Gruppen brukar säga att trion egentligen består av sex bröder; de tre spelande och de tre stränginstrumenten som allihop är byggda för hand av Wissam Joubran, utbildad violin- och oudbyggare vid Stradivariusinstitutet i Cremona, Italien. Redan som sexåring hade han provat att bygga en första modell.

Trio Joubran är välkänd i hela den arabisktalande världen, men har också haft stor framgång med skivor och konserter i Frankrike och andra länder i väst. Deras sjätte skiva, ”The long march”, släpptes 2018 och samarbetade då med storheter som Pink Floyd-sångaren Roger Waters och Brian Eno, som efter tiden i inspelningsstudion sa att: ”Trio Joubran talang som musiker förstärks av deras medkänsla som människor. Deras långvariga och beslutsamma engagemang har gjort dem till en symbol för palestinsk identitet och motstånd. Trio Joubran skickar med sin sprudlande musik ett meddelande: Palestina lever. "

Bröderna Joubran återkommer till begreppet ansvar på olika plan. För att föra och utveckla den musikaliska traditionen vidare. Men med det kommer man inte undan ansvaret för medmänniskor, för Palestina. Bröderna har bla tillägnat sånger till de som dödats på Gaza. De vill med sin musik hedra de som kämpar mot förtryck av ursprungsbefolkningar runt om i världen och betonar att deras musik är en del av kampen för det palestinska folket krav på erkännande och befrielse.

Trots att bröderna nu tillbringar mycket av sin tid i Paris är det spelningar och konserter i de palestinska territorierna som på många sätt är avgörande: ”När våra nya låtar fungerar där, vet vi att de är redo för resten av världen. Då har jag en känsla av att vi kan ta ett album på turné”, säger Samir Joubran, som ser sig och sin bröders trio som ambassadörer för Palestinsk kultur i väst.

Tid: Tisdag 25 februari kl 19
Plats: Konserthuset, Stora salen