trio sabil

uruppförande och förnyelse

Kvällens konsert, startpunkten för årets Curious Classics-festival, blir ett uruppförande av ett beställningsverk från Sveriges Radio som också sänder konserten direkt i P2. Så här motiverar producenten beställningen: ”Ahmad Al Khatib är Sveriges skickligaste oudmusiker. Han är djupt förtrogen med både den arabiska och västerländska klassiska musiken. Ahmads spel är tekniskt utvecklat, nyansrikt och själfullt. En kärleksförkunnelse till den vackra arabiska lutan!” (Mats Einarsson, producent, Sveriges Radio) 
 
Ahmad Al Khatib är född i Jordanien, son till landsflyktiga palestinier. Efter studier i oud- och cellospel i Jordanien turnerade han i slutet av 90-talet i flera länder i mellanöstern och Nordafrika. Så småningom blev han själv lärare i oud och cello vid Edward Said National Conservatory of Music, en palestinsk högskola med filialer i palestinska Jerusalem, Ramallah, Betlehem och Gaza city. Sedan 2004 bor Ahmad al-Khatib i Sverige och har här vidareutbildat sig i musikvetenskap och metodik. Han är lärare på Högskolan för scen och musik i Göteborg i ämnena modal musikteori, komposition, oud, maqam och spel/improvisation.
 
För sju år sedan inledde Al Khatib samarbetet med Youssef Hbeisch, en virtuos på olika arabiska slagverk, riq (en sorts tamburintrumma), bendir (stor ramtrumma besläktade med den persiska daf-trumman), olika darbukas (ararbisk handtrumma formad som en stor bägare). Liksom Al Khatib är Hbeisch av palestinskt ursprung, född i Galiléen, men nu bosatt i Paris. Hbeisch studerade också vid Edward Said Musical Conservatory och ger nu själv universitetsseminarier och masterclasses i arabisk rytmer och slagverk. Han verkar också som musikterapeut för misshandlade kvinnor, barn med funktionsnedsättningar och fängelseinterner som alla söker läkning genom workshops med slagverk. Youssef Hbeisch är musikaliskt känd för sina försök att modernisera arabiska rytmtraditioner genom sina studier av indiska, persiska, afrikanska och latinska rytmer.
 
Tillsammans har Al Khatib och Hbeish rönt stor framgång och prisbelönats internationellt för sitt musicerande som duo. I kvällens uruppförande av Al Khatibs beställningsverk kompletteras de två av polska, sverigebaserade klarinettisten Lena Nowak. Som efter sina studier i klassisk musik vid Frederic Chopin-universitetet i Warszawa fortsatt sin karriär som improvisatör och folkmusiker. I sitt spel använder hon tekniker och idéer från olika musikaliska traditioner. Också hon har prisbelönats för sitt spel i en mängd olika ensembler.
 
Så välkomna till en afton med musik med minnet av sina rötter i det arabiska kulturarvet, inspirerad av sufiska mystiker, men utforskande nya ljud, nya rytmer som tar orientalisk musik till områden där den inte varit tidigare; gränslös, nykomponerad. Av Ahmad Al Khatib.

Tid: Torsdag 20 feb kl 19 (baren öppnar kl 18)
Plats: Stallet (Sveriges Radio sänder konserten direkt i P2)

Ahmad al-Khatib o Youssef Hbleish
Ahmad al-Khatib o Youssef Hbleish