yi ji-young

Siden, trä och själ – koreansk Sanj

En av världens stora klassiska musiktraditioner är den koreanska Gugak. Den härstammar både från musiken vid de kinesiska kejserliga hoven och folklig schamanistisk musik. Bland genrerna inom giga-traditionen finns pansorin (berättande sång ackompanjerad av slagverk, sinawi (improvisationer) och sanjo (ett melodiskt instrument och slagverk. I kvällens konsert kommer att ges rikliga prov på den sistnämnda genren.
 
Yi Ji-Young är en av världens främsta solister på den koreanska brädcittran gayageum, som liknar den japanska koton. Tack vare sin virtuositet, djupa kunskap och engagemang för det koreanska musikarvet är Yi Ji-Young själv utnämnd till en del av den nationella kulturskatten i Korea. En titel som bara föräras de konstnärer som nått den högsta nivån av att behärska sin genre.
 
Yi Ji-Young började spela gayageum, den klassiska cittran med tolv tjocka silkessträngar, redan som femåring. Idag är hon professor vid Seouls Universitet parallellt med musicerande i en mängd stilar och genrer. Hon har gett ut inte mindre än 40 CD-skivor, där huvudspåret ändå är sanjo.
 
Sanjo har 2000-åriga rötter i schamanistisk kultur, var ursprungligen improviserad men är numera strängt reglerad. Sanjomusiken sitter i ihop i ett enda stycke, är uppbyggd i olika sektioner, var och en med sin specifika stämning. Allt hålls på plats av de rytm mönster som slagverkaren Kim Tae-young markerar på sin timglasformade trumma janggu, det mest frekventa slagverksinstrumentet i koreansk musik. En timglasformad, ”två-hövdad” trumma som spelas både med händer och olika trumpinnar.
 
Det är en traditionell musik i sin renaste form, menar Yi Ji Young, en rent instrumental musik men med förmågan att framkalla bilder och berättelser.  
- Det är som hela mitt liv passerar förbi när jag spelar sanjo, berättar Yi Ji Young. Ett liv som - inleds som vintern, hård och brutal. Som övergår i vår då min käresta möter mig och det stora lugnet infinner sig. Men sen rinner tiden alltför snabbt iväg. När jag närmar mig slutet och allt faller till ro, då händer det att jag börjar gråta.
 
Ett stycke musik på 50 minuter, som livet självt; egenartat, rikt på detaljer, full av stämningar med Yi Ji-Young, gayageum och Kim Tae-young, janggu.

Tid: Söndag 1 mars kl 14
Plats: Konserthuset, Grünewaldsalen