yulduz turdieva

Centralasiens uppåtgående stjärna

En mycket gammal och kraftfull kultur lever i centralasiatiska länder som tex Uzbekistan. Präglad av persiska och turkiska influenser från dessa rikens storhetstid. Uzbekiska klassiska sångare som Yulduz Turdieva sjunger på både uzbekiska, ett turkiskt språk, och persiska. Detta är ett tecken på den turkisk-iranska kulturens överlevnadsförmåga i en region som omfattar ett så vidsträckt område som dagens Iran, länderna i Kaukasus, Turkiet, de kurdiska områdena och Afghanistan.
 
Att sortera dessa traditioner som islamiska är ohistoriskt, snarare är det så att de forna turkiska och persiska traditionerna har kommit att prägla mycket av islam.
 
Den uzbekiska musiktraditionen är ett tydligt exempel på kraften i dessa civilisationers kulturarv. Därför är Yulduz Turdieva bygger hennes sånger på en uzbekisk tradition där både turkiska och persiska tongångar känns igen. Yulduz drivs av ett stort engagemang för att områdets musiktraditioner, men är en av få kvinnor som uppträder på scen i Uzbekistan.
 
Redan som 12-åring blev Turdieva utnämnd till en uppåtgående stjärna (yulduz betyder "stjärna"), och har sedan dess prisbelönats som enastående sångerska, en konstnär som trots sin unga ålder behärskar flera musikaliska formspråk och klassiska stilar, som centralasiatisk shashmaqam, mavregi, persisk, arabisk och turkisk maqam (olika modala strukturer med särskilda intervallförhållanden och melodiska förlopp). Stilar som vanligtvis anses så svåra att det tar en halv livstid att behärska dem.
 
Yulduz Turdieva har uppträtt i Frankrike, Tyskland, Ukraina, Holland, Belgien, Spanien, Azerbajdzjan, Turkiet, Iran och Israel och många andra länder.
 
Under kvällens konsert ackompanjeras hon av Ulugbek Temirov som spelar det, i uzbekisk musiktradtion, vanliga slaginstrumentet doyra, en handhållen ramtrumma som i Iran kallas daf. Denna typ av handhållen rund trumma med skinn har använts av många folk, perser, kelter, samer, men det är i Uzbekistan man funnit antika stenbilder av instrumentet.
 
Rasulov Uktamjon bidrar med sitt virtuosa musicerande på de uzbekiska nationalinstrumenten tanbur, dutor och sato, alla stränginstrument och varianter av en slags långhalsade lutor med och utan band.
 
Tid: Lördag 29 februari kl 20
Plats: Konserthuset, Grünewald
 
Medverkande::
Yulduz Turdieva, sång
Ulugbek Temirov, doyra
Rasulov Uktamjon, tanbur, dutor, sato
(Uzbekistan)