El General - Jasminrevolutionens bard

Den 17 december 2010 hällde tunisiern Mohammed Bouazizi bensin över sig själv och antände den. Detta skedde efter att polisen beslagtagit den grönsaksvagn som var hans levebröd och de kommunala myndigheterna i hemstaden Sidi Bouzid vägrat hjälpa honom med hans problem. De lokala myndigheterna hade trakasserat Bouazizi och hans familj under en längre tid eftersom de inte hade råd att muta dem. Detta var den tändande gnistan till det uppror i Tunisien som kom att kallas Jasminrevolutionen.

 

Den 22 årige hip-hop sångaren Hamada Ben Amor, eller som han kallas ”El General”, hade några veckor innan på facebook släppt protestsången ”Rais Lebled” (Herr president ditt folk håller på att dö…) som var direkt adresserad till president Zine El Abidine Ben Ali. Denna sång satte igång en löpeld och inspirerade tusentals unga tunisier att ge sig ut på gatan för att protestera mot rådande förtryck. Den 22 december, i samband med de ökande protesterna mot regimen, skrev han sången ”Tunisie sidi bouzid” (Tunisien vårt land) vilket ledde till att han genast greps av säkerhetspolisen och sattes i fängelse för förhör. Resultatet av detta gav dock bara upphov till ännu större protester och myndigheterna tvingades tillslut att släppa honom fri. ”Music is the Weapon of the Future” förkunnade den nigerianska musik ikonen Fela Kuti och kanske aldrig i historien har ordets kraft genom musik haft ett sådant enormt inflytande på radikal samhällsförändring. ”Rais Lebled” blev inte bara en brinnande appell för folkets demonstrationer i Tunisien utan mottogs också bland demonstranterna på Tahrir torget i Kairo som hyllningssången för frihet mot regimen och dess direkta roll i upproren i Nordafrika och mellanöstern gör den till en av alla tiders mest inflytelserika hip-hop sånger.

 

El Generals musik är inte till för välbehag och nöje utan för att väcka tanke och handling hos de förtryckta och rätten att fritt få ventilera sina åsikter utan rädsla att bli trakasserad av myndigheter.

 

Efter två envåldshärskares fall, har ”El General” fått en internationell karriär och under våren 2011 har han blivit inbjuden att turnera i både Nordafrika och stora delar av Europa. Till Moriska Paviljongen kommer han den 1 oktober.

 

I samarbete med Riksteatern/Voices of Change.