Golden age of Egyptian Music

En hyllning till Oum Khaltoum och den klassiska arabiska musikskatten

Re:Orient presenterar tillsammans med några av dagens mest framstående musiker i Egypten och Danmark en hyllning till Oum Khaltoum och den klassiska arabiska musikskatten.

Detta är klassisk musik som varit med och skapat det Egypten vi ser idag. Musik har alltid varit en väsentlig del i det egyptiska samhället och ett viktigt fundament i den egyptiska själen. Det rika arvet från 20-talets egyptiska giganter inom sången står sig än idag och deras musik hörs fortfarande överallt i arabvärlden. De kända låtarna från megastjärnor som Oum Khaltoum, Abdl Halim Hafez, Layla Mourad och Mohammed Abdl Wahab har trots sina många år på nacken, varit en inspirationskälla till ny musik och ständigt närvarande sound track till den arabiska våren.

Oum Khaltoum – Mellanösterns legendariska sångerska och ständigt lika populär. Under sin levnad rönte hon en enorm stjärnstatus med en repertoar från klassisk, arabisk musik till folkliga sånger. Utöver otaliga skivinspelningar höll hon varje månad en direktsänd radiokonsert som följdes av miljontals lyssnare. Än idag, snart 40 år efter hennes död, räknas hon som arabvärldens absolut största sångerska genom tiderna.  

Abdl Halim Hafez – en av Egyptens och arabvärldens mest kända sångare och idag en ikon inom modern arabisk musik. Hans sånger var en stor influens under den egyptiska revolutionen 2011. Idag död sedan 36 år tillbaka men hans musik är fortfarande mycket populär och spelas dagligen över arabvärlden.

Layla Mourad – egyptisk sångerska och skådespelare död så sent som 1995. Hon började sjunga offentligt redan i tidig ålder, men när den redan då berömde Mohammed Abdl Wahab hörde henne sjunga och gav henne en filmroll tog även filmkarriären fart. Totalt spelade hon in 27 filmer. Under 50-talet valdes hon till officiell sångerska för den egyptiska revolutionen. Med Nasser till makten försvårades livet för den judiska befolkningen i Egypten och med judiska föräldrar förstördes hennes karriär delvis av ihärdiga rykten att hon i hemlighet stöttat den israeliska militären ekonomiskt. Själv dementerade hon ryktena kraftfullt, men blev likväl bojkottad av en del arabiska radiostationer. Inte desto mindre förblev hon mäkta populär med en stor publik av både muslimer och icke-muslimer i Egypten.

Mohammed Abdl Wahab – en annan av 1920-talets berömda sångare och kompositörer från Egypten.  Några av hans mest berömda sånger är Ya Beladi, som blev Libyens nationalanthem i samband med revolutionen när Ghadaffi föll. Han står även bakom Tunisiens och Förenade Arabemiratens nationalsånger.  

Fatma Zidan från Egypten började sin karriär som harpaspelare, men övergick till en sångkarriär. Hon är en artist på uppåtgående har i dagsläget gett ut tre skivor.

Fatma Zidan är också en av Egyptens mest flitigt anlitad studiokörsångerska till skivinspelningar. Årligen gör hon mellan 200 – 300 studioinspelningar tillsammans med andra artister.  

Till Stockholm kommer Fatma Zidan för att framföra de mest älskade klassiska arabiska sångerna. Med sig har hon några av Egypten och Danmarks mest framstående musiker inom den orientaliska klassiska musiken.

Fatma Zidan – sång (Egypten)
Mustapha Abdl Nabi – fiol (Egypten)
Taha Taher – cello (Egypten)
Hany Sawaf – req (Egypten)
Lars Bo Kujahn - tabla, req, qanun och gitarr (Danmark)
Bilal Irshed – oud (Danmark/Palestina)
Martin Krogh – kontrabas (Danmark)

Tid: Söndag 17 november, kl 19.00
Plats: Södra Teatern, Stora scen 

Med stöd av: Danish Arts Council DIVA

Fatma Zidan