Maryam Saleh, Maurice Louca & Tamer Abu Ghazaleh: Lekhfa

lysande stjärnor från Arabvärldens alternativa musikscen

Maryam Saleh, Maurice Louca och Tamer Abu Ghazaleh är var och en framstående stjärnor på den alternativa musikhimlen i Arabvärlden. Med Lekhfa skapar de ett sound där så väl grus som skönhet flätas samman och in i de dystopiska poem deras samtida poet Mido Zoheir skrivit.
 
Tre musiker som växte upp under 90-talet i Kairo, där de också möttes många år senare då deras spridda musikstilar fick dem att dras till varandra. Tycke uppstod mellan dem och en ny skiva har nu vuxit ur detta. Vi är stolta att presentera deras premiärturné på Fasching.
 
Albumet har utvecklats under tre år tillsammans med ett antal medmusiker och alla tänkbara instrument de brukat under resans gång. Maryam Saleh på sång, , Tamer Abu Ghazaleh på sång, oud, buzuq, mizmar, synth, keys, elbas och elgitarr, Maurice Louca på allehanda electronics, loopar, synths, keys, slide guitar, gitarr and harmonium. Till dem har Khaled Yassine och Ghassan Bouz på trummor och olika slagverk samt Mahmoud Waly på bas anslutit sig.
 
En ledtråd in i dessa tre musikers arbete är en distinkt känsla som poeten Mido Zoheir också ger uttryck för; en upplevelse av verkligheten som skyr nihilismen till förmån för en slags jublande desperation. Kaske är Teskar Tebki (berusad, gråter du som ett barn), det stycke som bäst förkroppsligar denna hållning, en huvudsaklig egyptisk danslåt, med en grov downbeat maqsam-rytm, blommande oud, buzuq och gitarr-arrangemang inflätat med Maryams och Tamers själfulla tolkningar av stycken som ”du vars tårar faller som sten, i ditt hjärta, blommar än en kvist”.

Maryam Saleh
En kreativ kraft och som singer-songwriter en stark röst för sin generation. Hennes sånger och framföranden är såväl personliga och kontemplativa som de är politiska.  Hennes karismatiska scennärvaro skvallrar om uppväxten i ett teaterhem. Hon har medverkat i flertal filmer, men är också känd för att ha återupplivat Sheik Imams protestsånger
 
Maurice Louca
Med inspiration av allt från psychedelica till egyptisk shaabi, slog Maurice Loucas album Benhayyi Al-Baghbaghan (Nawa Recordings, 2014) ner som en game-changer i Arabvärldens alternativa musikscen. Han har därefter varit del i att grunda banden Dwarfs of East Agouza, Alif, Karkhana och Bekya, likväl som komponerat för film, teater och dans.
 
Tamer Abu Ghazaleh
En kompositör, med palestinsk bakgrund, som skär genom genres, producent och produktiv partner i flera konstellationer.  Hans senaste album Thulth (Tredje) gav honom en vida spritt rykte för hans kombination av virtuositet och våldsamma experimentlusta. Tillsammans med Maurice Louca och Khyam Allami grundade han Alif 2012, därtill har han producerat och samarbetat med åtskilliga kollegor, komponerat musikteater, mm.

tid och plats

TID: söndag 5 november. Matsalen öppnar kl 18. På scen ca kl 20.
PLATS: Fasching, Kungsgatan 23.

Tillgänglighetsinformation finner du här.

Medverkande

Maryam Saleh - Vocals
Tamer Abu Ghazaleh - Vocals, Oud & Buzuq
Maurice Louca - Guitar & Keys
Mahmoud Waly - Bass & Synth
Khaled Yassin - Drums & Percussion
Ghassan Bouz - Percussion