Nadara Gipsy Wedding Band

27 september på Haninge Kulturhus och stallet

Nadara Gipsy Wedding Band bildades 2001 i en liten by i Transsylvanien i Rumänien. Här bor rumäner, ungrare, tyskar, judar och romer sida vid sida. Transsylvaniens folkmusik är rik och mångfasetterad. Den romska musiken har en särskild plats sedan hundratals år och fram till idag. Fäder och söner, bröder och kusiner spelar tillsammans i sina orkestrar. De spelar på bröllop i 15 timmar nonstop, på olika fester och enkla familjeåterföreningar.

Det är ur denna musikaliska gemenskap som Nadara har vuxit fram. De bär med sig sitt musikaliska arv som de utvecklar; tillsammans med en ny innovativ syn på folkmusik har de skapat en egen stil. Till den transsylvaniska traditionella orkestern som består av violin, altfiol och dubbelbas har Nadara lagt till en altsaxofon, dragspel, en akustisk gitarr och röst. Resultatet är en folkmusik full av generositet och kraft.

Idag är Nadara ett av de bästa romska banden från Transsylvanien. Gruppen blev känd för omvärlden tack vare Tony Gatlifs film «  Transsylvanien »  som visades i  Cannes 2006. Gatlif fortsatte använda sig av bandet i sina filmer, i filmen « Liberté » hör man igen « Tocila »; Nadaraledaren som spelar första fiol.

Musik- och dansgruppen Nadara erbjuder inte bara underhållning, de bjuder in sin publik till ett tillstånd av trans där dofter från öst och väst blandas, där färgerna är bohemiska. Musiken tar publiken på en färd genom Draculalandets dimmiga och fascinerande vägar.
 
Nadara har framträtt på många kulturarenor i Europa ; Cannes filmfestival, Opera Lyon, Amsterdams Opera, The Oriental, Cité de la Musique i Marseille och Bryssel och Kumpania festival m.fl. De gästade vår Roma Festival 2018 och blev så uppskattade att de nu återkommer redan ett år senare.

Plats: Haninge Kulturhus
Tid: 27 september kl 12.30 

Plats: Stallet, Stallgatan 7, (T) Kungsträdgården
Tid: 27 september kl 20.00 (serveringen öppnar 19)