Oum - en poetisk musiksaga för barn om den egyptiska stjärnan Oum Khaltum

Det var en gång en flicka som föddes i Egypten med en fantastisk röst. Hon drack ord och melodier som om de vore saft. Och så sjöng hon. Först sjöng hon mest hemma, för vissa sa att flickor inte fick sjunga. Men vad gör man när man måste sjunga? Hon klädde sig till pojke så klart! Och allt fler fick höra hennes sång. Till slut hade alla hört henne och inget kunde stoppa hennes sång. Ingen människa. Inga krig. Inte ens döden. För hennes röst fortsatte sjunga i folks hjärtan.

I föreställningen framförs några av Oum Kalthoums sånger samt nyskriven musik av Mousa Elias med inspiration från Oum Kalthoums gedigna repertoar. 


Regi: Johanna Huss
Medverkande på scen:
Sofia Berg Böhm
Mousa Elias - oud och slagverk
Feras Sharstan - qanon och slagverk
Manus: Johanna Huss, från en idé av Paul Verrept

Läs mer om föreställningen här!

Om oum khaltum

Denna föreställning berättar om Oum Kulthoum (1904-1975) som var och är än i dag arabvärldens mest framstående sångare. Hennes röst är älskad av unga likväl som gamla.

Hennes far var imam och hon började sin sångkarriär som barn, skanderande Koranen, förklädd till en pojke. Senare, efter att ha flyttat till Kairo tog hennes karriär verkligen fart. Hon träffade den berömde poeten Ahmed Rami som skrev hundratals texter för henne.

Hennes sånger handlar ofta om kärlek, längtan, och förlust. Under hennes konserter kunde en enda låt fortsätta i flera timmar, beroende på hur publiken reagerade. Improvisationer som fick publiken i något som mest kan liknas vid trans genom upprepningar av samma vers om och om igen, med subtila variationer.

Ett tecken på hennes enorma popularitet är att mer än fyra miljoner människor deltog i hennes begravning – vilket gör det till en av de största offentliga sammankomster i historien. Än idag är hennes sånger ständigt spelade och förblir lika populära genom generationerna.

speltider

Föreställningen hade premiär oktober 2014 och spelade vi på Barnens Underjordiska Scen i Stockholm samt på Moriska Paviljongen i Malmö. Under våren 2015 kommer vi spela på igen! Delvis ute i skolor, men också på olika platser för familjer. Se kolumnen till höger.

Har du en hel skolklass - eller kanske flera - som du vill komma med kontakta katrin@reorient.se så ser vi vad vi kan göra.

Fotograf Johanna Huss
Illustratör: Py Huss Wallin

publikens reaktioner

"Allt var jättebra!" - Sander 4 år
 "Jag blev lite rädd när hon hoppade ur soptunnan" - Evita 5 år
"Jag tyckte att man fick fram ett viktigt budskap med humor" - Elin 30 år, förskollärare
"Jag tyckte sången var så fin" - Emelie 5 år

Kommentarer på facebook:
”Nåt av det underbaraste jag sett!”
"Grät mig igenom hela föreställningen. Pga är Oum-freak men också av glädje för att föreställningen finns i barnkulturutbudet. Tack ReOrient!"
"Alla barn borde få se den!"

Turné på gång!

Under sommaren spelar vi på Parkteatern i Stockholm!

Måndag 20 juli på Vårbergstoppen
Föreställning kl 11.00 och kl 13.00

Tisdag 21 juli i Bredäng/Vinterviken
Föreställning kl 11.00 och kl 13.00

Onsdag 22 juli i Norra stadsparken bakom Rinkeby torg
Föreställning kl 11.00 och kl 13.00

Torsdag 23 juli i Kista/Ärvingeskolans Park
Föreställning kl 11.00 och kl 13.00

Fredag 24 juli vid Skarpnäcks Kulturhus
Föreställning kl 11.00 och kl 13.00

Läs mer om Parkteatern här!

I pressen

Läs Tidningen Kulturens recension här!
Hör SRs Kulturnytts inslag här!
Läs Sydsvenskans artikel här!
Och Aftonbladet här!

Fotograf Johanna Huss

I samarbete med

Med stöd av