Populism


Populismens återkomst har blivit en hett omdiskuterad fråga. I USA har tepartyrörelsen utmanat Barack Obama. I Europa växer en främlingsfientlig populism i land efter land. Samtidigt används klassiska populistiska slagord, som ”Vi vill ha riktig demokrati, inte bara frihet för bankerna”, av unga radikala européer i protester mot konservativ politik. Är det olika sorts populismer som blivit svaret på bankkraschen 2008? Populismen har en lång och komplicerad historia, men är erkänt svår att riktigt förklara. Alla pratar om den, alla oroar sig för den – men vad är det egentligen för något? Välkommen till en samtalsserie där vi fördjupar oss i frågorna.

 

Populism - vad är det egentligen? Hotar folket demokratin?

Ofta talas om höger eller vänsterpopulism. Ofta sägs att en viss åsikt är ”populistisk”, dvs. den förmodas vädja till populära men tvivelaktiga åsikter. Är folket ett hot mot den liberala demokratin? Med Stefan JonsonAnn Cathrine JungarPer Wirten och moderator Carl Tham

Tid: Tisdag 27 september Kl 18.00,

Plats: ABF-huset, Sveavägen

 

Hur ser högerpopulismen ut i Europa i dag?

Högerextrema rörelser växer, likaså förföljelsen av grupper som romer och judar. Lisa Bjurwald, författare till boken Europas skam och redaktionsmedlem på Expo ger oss en uppdaterad bild av vad som sker. Samtalsledare: Per Wirten.

Tid: tisdag 11 oktober kl 18.00

Plats: ABF-huset, Sveavägen

 

Rädslan för populismen

Hur ser politiker på massan, folket, opinionen? När är det läge för politikerna att lyssna på massorna när är det inte det? Medverkande: Mona Sahlin och Gudrun Schyman. Samtalsledare: Mikael Olsson.

Tid: tisdag 25 oktober kl 18

Plats: ABF-huset, Sveavägen

 

Flykten från multikulturalismen

Både Merkel, Sarkozy och Cameron har dödförklarat den. Europa håller på att vända ryggen mot mångkulturalismen. Vad är konsekvenserna av denna flykt från den s.k. multikulturalismen?  Medverkande: Devrim Mavi, Peo Hansen och Jasenko Selimovic. Samtalsledare: Moa Matthis.

Tid: tisdag 8 november kl 18.00

Plats: ABF-huset, Sveavägen

 

Mediapopulismen

Vad är mediapopulism? Vad är medias ansvar? Utmanar mediepopulismen demokratin och rättssäkerheten? Medverkande: Lars Truedson (SR Medierna), Lena Andersson (DN) och Thomas Mattson (Expressen). Samtalsledare: Mikael Olsson

Tid: tisdag 22 november kl 18.00

Plats: ABF-huset, Sveavägen

 

I samarbete med Tidskriften Arena och ABF Stockholm.