Re:Orient Ringdans Party!

Halay-Dabkeh-Kalamatianó-Govend-Romano Chelibe

Ta med dina bästa vänner och dansa in i sommarens varmaste och garanterat bästa orientaliska ringdansfest. Lördagen den 20 augusti förvandlas hela Brunkebergstorg till ett oförglömligt danshav till medryckande turkiska, persiska, kurdiska, arabiska och romska rytmer. Gammal som ung, liten som stor - var med och skapa den längsta ringen som Stockholm skådat. Har du aldrig provat halay - så lär du dig på några minuter.

Medverkar under kvällen gör Ghassan Alrahal, Svarta Safirer, DJ Multikulti, Club East n bul samt Ashkan Pooya!! Konferencier under kvällen är Ülkü Holago!

 

Kvällen arrangeras gemensamt av Re:Orient och Stockholms Kulturfestival.

 

Plats: Kulturfestivalen/Brunkebergstorg

Tid: 20 augusti 18.00 - 23.30

FRI ENTRÉ

Jelena Jangfeldt-Jakubovitj

Jelena Jangfelt-Jakubovij föddes i Moskva där hon verkade som skådespelerska och sångerska innan hon 1975 flyttade till Sverige. Genom sina varmt innerliga tolkningar, med egna och andras tonsättningar, av både klassiska ryska poeter som Boris Pasternak och Marina Tsvetajevas och moderna som Bulat Okudzjava och Joseph Brodsky har hon fått stor internationell uppmärksamhet och i Frankrike kallas hon ”Den ryska Piaf”. På senare år har hon alltmer intresserat sig för den Rysk-romska sångtraditionen, dess romanser och ballader, som alltid, sedan barndomen, har legat henne varmt om hjärtat. Eftersom hon inte är rom anser hon sig fri att tolka denna musikskatt utifrån ett större musikgeografiskt perspektiv genom att stöpa om de gamla sångerna till ett konglomerat av romsk musik från hela världen vilket hon visar på sitt helt nya album ”Burn Burn Gypsy Love”. Hennes stora inlevelsefulla röst, som både är len och kärv, spänner från djupt sentimentalt allvar till kraftfullt dramatisk livsglädje. Arrangemangen är lysande och hon ackompanjeras av mästerliga musiker som Lelo Nika, Andreas Unge, Olle Linder och Gustav Lundgren.

Svarta Safirer

Tag 4 färska Turkiska kvartstoner blanda in 2 dl Makedoniska och Bulgariska hetsiga rytmer 
tillsätt en nypa Grekisk känsla garnera med Ryska molltoner och Flamencosalt 
krydda starkt med Indisk mystik. Rör om och ni får en smak av Zigensk magi och Balkanexplosion, kort sagt:Svarta Safirer.

Svarta Safirer spelar romsk musik från Balkan, på akustiska instrument så som deras släkter gjort i flera generationer. I reportoaren hör man musiken som vandrat in med romerna från Indien, över Turkiet och Grekland, till Balkan, Ryssland, Spanien - och Sverige. De blandar flera romska musikstilar i en egen mix.

Majoriteten av Safirerna kommer från Sutka - en romsk förort i Skopje - och är söner till spelmän som lever av musiken. Flera har spelat med världsartister från Makedonien såsom Feruz, Zhan Sever och Esma.

.

Klubb East´n`bul featuring Ashkan Pooya

Med en sångare som växlar mellan att frenetiskt trumma på sin turkiska davul ute i publikvimlet och bredbent framåtlutat slå an sina gitarrsträngar på scenen med en punkig attityd så fångar gruppen Klubb East’n’bul stämningen både i bröllopet på den turkiska landsbygden som på Istanbuls heta rockklubbar. Den musikaliska fusionen av punk, rock, Balkanskt, halay, och klassiska turkiska och kurdiska låtar, framförd med oavbruten energi, är en farligt smittsam och dansant anrättning. Det är en resa till Istanbuls alla små gränder med gestikulerande gatuförsäljare, stimmiga kryddbasarer i myllret nere vid Galatabron, rökiga klubbar som stänger då solen går upp och ösiga bröllopsfester i månens sken nere vid Bosporens glittrande vatten. Glöm bort Tarkan och turkiska paljettbeströdda melodifestival sångerskor och ta på dig hållbara dansskor och kasta dig in i den evigt snurrande ringdansen.

Denna kväll har de dessutom hittat nya persiska vänner i Ashkan Pooya och hans grupp.


Konserten sker i samarbete med Riksteatern.

Ghassan Alrahal (Sverige/Irak & Layali al Shark (Orientaliska nätter)

Den irakiske sångaren Ghassan Alrahal kommer från en stor musikfamilj i Bagdad. Hans pappa Abdul Karim, en känd irakisk musiker, upptäckte sonens talang när han var 5 år och lärde honom att sjunga, spela olika instrument och att skriva musik. Även Ghassans sex syskon är sångare, musiker och skriver musik. När Ghassan var nio år blev han intervjuad i irakisk radio. Han framträdde tidigt i flera olika TV-program och blev så småningom även programledare för ett barnprogram. Som 15-åring blev han antagen till Musikkonservatoriet i Bagdad, där han studerade oud (arabisk luta) och fiol. Han har framträtt på ett antal musikfestivaler både i Sverige och i utlandet bl.a. Karthagofestivalen i Tunisien och City Lights Festival i Babylon, Irak. Han har fått en guldskiva för sitt album ”Istegith” och gjorde 1998 musikvideon “Min ymshi yamahlah”. Med sig har Ghassan några av Sveriges bästa arabiska musiker: Ziad: keyboard, Ammar Besheer: derbouka och brodern Ehssan Abdullatif: oud. Vi kommer att bjudas på smäktande arabisk dans- och populärmusik!.

Svarta Safirer
Klubb East ´n buls Hakan Vreskala
Askhan Pooya
Fjolårets Halaykväll på Kulturfestivalen