stockholms roma festival

film, samtal och musik den 22 - 23 NOVEMBER 2014

Med 500 års jubileet för romer i Sverige 2012 startade Re:Orient och SIRF Roma Festivalen. Glada är vi nu att kunna presentera vårt tredje program där vi lyfter fram den romska kulturen - glädjen och sorgen, musik, litteratur, film och debatter - för att medvetandegöra, inkludera och fördjupa.
Varmt välkomna!

SAMTAL: Social Inclusion and Equal Treatment for Roma in Europé

Ivan Ivanov leder European Roma Information Office. Han har som forskare specialiserat sig i internationella MR-frågor och lagstiftning mot diskriminering. Han har också arbetat som advokat för European Roma Rights Centre i Budapest, där han startade ett antal viktiga spjutspetsprojekt.  Här ger han oss en kunnig inblick i situationen för Europas romer idag. Detta blir en utmärkt bakgrund inför eftermiddagens samtal om EU-migranternas situation.
Plats: Zita
Tid: 22 nov kl 11.00

FILM: A People Uncounted

Dokumentärfilmen A People Uncounted berättar om romers erfarenheter av århundraden av intolerans och förföljelse i Europa, inklusive en uppskattad 500.000 som mördades i Förintelsen. Filmen är filmad i 11 länder och låter dig möta överlevande från Förintelsen, historiker, aktivister och musiker.
Plats: Zita
Tid: 22 nov kl 12.45

Samtal: Majgull Axelsson

I Majgull Axelssons senaste, mycket drabbande, roman får vi följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna. När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Romanen varvar berättelser från koncentrationslägren med ett självgott efterkrigs-Sverige , där det fram till 1954 var invandringsförbud för romer och tattarförföljelser skedde. Möt här Majgull Axelsson och hör om hennes tankar och upplevelser i skrivandet och researchen kring romanen.
Plats: Zita
Tid: 22 nov kl 14.40

Samtal: Om hemlösa EU-migranters situation i Sverige idag

Romerna är Europas fattigaste och mest utsatta grupp. I hopp om ett drägligare liv söker sig vissa, med EU:s fria rörlighet, till Sverige för att finna jobb. En del ser ingen annan möjlighet än att tigga. Hur ser deras situation verkligen ut i hemlandet och här? Hur hanterar myndigheter och vi alla som individer denna nya situation i Stockholm? Välkomna till ett samtal om orättvisor, ökat våld, regelverk och solidaritet. Medverkar gör Thomas Hammarberg tidigare Kommissionär för mänskliga rättigheter m.m., Diana Nyman, ordförande för Romska rådet, Gunilla Moshi, diakon i Svenska Kyrkan, samt Dharana Favilla från Solidaritet för 17.
Plats: Zita
Tid: 22 nov kl 15.30


KLUBB: Re:Orient Club festivalspecial

Dj Pandit Mag presenterar här en het garam masala av rytmer av romernas ursprung i Rajasthan till Andalusien via andra urbana och traditionella grooves från Bombay, Teheran, Gulfen, Beirut, Anatolien, Balkan, Kairo och Mahgreb.
Plats: Bistro Barbro, Horntulls strand 13
Tid: 22 nov kl 20-01

MUSIK: Hans CaldAras Trio

Hans Caldaras har länge varit en viktig och tydlig röst för svenska romer. Denna stund står han på scen med sitt band.
Plats: Zita
Tid: 23 nov kl 11.00

FILM: Papusza

Filmen Papusza är den sanna historien om den begåvade romska poeten Bronislawa Wajs (1908-1987), kallad Papusza. Hon är en legend i Polen och översatt till många språk, nyligen också till svenska. Joanna Kos-Krauzes och Krzysztof Krauzes film är en både poetisk och avskalad vittnesbörd som rör sig på flera olika tidsplan och som väver samman berättelsen om Papuszas personliga öde med det romska folkets. Det är också en film om kärlek och hängivelse. Och om modet att vara trogen sina egna drömmar.
Plats: Zita
Tid: 23 nov kl 11.30

FILM: JUDGEMENT IN HUNGARY

Under 2008 och 2009, begick en grupp ungerska högerextremister en serie attacker mot medlemmar av den romska befolkningen. Sex personer dödades, däribland ett barn på fem år, och ytterligare flera personer skadades. Rättegången mot de fyra misstänkta varade två och ett halvt år, och domen antogs i augusti 2013. Regissör Eszter Hajdú filmade rättegången och skapade ett filmiskt kammarspel gestaltat av de kallblodiga misstänkta, en frustrerad domare och offrens familjer. Utan några kommentarer visar Hajdú den utdragna och ibland kaotiska rättegången. En liten statisk kamera visar domarens synvinkel, medan närbilder belyser känslolägen hos de människor som berörs av brotten. Ibland ser vi huvudpersonerna utanför rättssalen, till exempel under rekonstruktionen på brottsplatsen. I början av rättegången antar offren och de anhöriga att rättvisa ska skipas, de har en tro på att de ungerska myndigheterna kommer att skydda dem. Men kommer extremisterna dömas skyldiga? Den utbredda anti-romska stämningsläget i det ungerska samhället, och visst agerande - avsiktligt eller inte - av polisen ger dem anledning att befara att de inte kommer det.
Plats: Zita
Tid: 23 nov kl 16

Samtal efter filmen med regissör Eszter Hajdu

Efter filmen Judgement in Hungary medverkar filmens regissör Eszter Hajdu i ett samtal om högerextremism i Europa idag. Vad händer i våra samhällen? Hur påverkar högerextremismens framväxt minoriteternas rättssäkerhet?
Moderator för samtalet är Erik Sidenbladh, erfaren nyhets- och samhällsreporter som tidigare jobbat på SvD och SR. Han ingår nu i den ideella redaktionen för tidskriften Expo, där han skrivit bland annat om romernas situation i Sverige och Europa.
Plats: Zita
Tid: 23 nov, direkt efter filmen 

SAMTAL: Århundranden av förtryck ska brytas - Vitbok och kommission för att förändra romernas situation i Sverige

Regeringen publicerade i våras en vitbok om hur romer behandlats i Sverige under de senaste 100 åren. Det var en mörk berättelse om kränkningar och systematisk diskriminering, om steriliseringar och om tillbakaskickanden till förintelsens säkra död. Rasbiologin kan tyckas avlägsen men fördomar och rasism fortsätter vara en verklighet många romer möter. Regeringen tillsatte efter vitboken en Kommission mot antiziganism med uppgift att bidra till att de strukturella hinder och rasistiska beteenden som romer möter försvinner. Välkomna till ett samtal med några av kommissionens ledamöter kring deras arbete. Medverkar gör kommissionens ledamot Diana Nyman och huvudsekreterare Heidi Pikkarainen. 
Plats: ABF-huset, Sveavägen
Tid: 27 nov kl 18.00

UTSTÄLLNING: Vi är romer

Forum för Levande Historia visar just nu utställningen Vi är romer – möt människorna bakom myten som bygger på intervjuer, foton och filmer gjorda med eller av romer och har tidigare visats på Göteborgs stadsmuseum. Utställningen beskriver också vandringen från Indien till Europa, språk och kulturarv..
För Roma Festivalen gör Fred Taikon en speciell visning av utställningen.
Plats: Forum för Levande Historia, Stora Nygatan 10 - 12
Tid: 29 nov kl 14

Från filmen Papusza

Fri entré på samtliga programpunkter!

Varmt välkomna till samtliga programpunkter. Ingen biljettbokning krävs utan endast att du är ute i tid för att få plats.

Från filmen A People Uncounted
Från filmen Judgment in Hungary