Roma festival 2015

Med 500 års jubileet för romer i Sverige 2012 startade Re:Orient och SIRF Roma Festivalen. Glada är vi nu att för fjärde året i rad genomföra ett program där vi lyfter fram den romska kulturen - glädjen och sorgen, musik, litteratur, film och debatter - för att medvetandegöra, inkludera och fördjupa.

Årets Roma Festival ägnar ett alldeles speciellt fokus till den kvinna som kallats för  Sveriges Martin Luther King – Katarina Taikon. Hon som lärde sig läsa och skriva som 26-åring, men blev en av Sveriges mest lästa författare. Författare, aktivist och kvinna. Vi frågar oss vad hon skulle berätta om och strida för idag och presenterar ett program utifrån de frågorna hon väcker i oss.

Programmet är utspritt under flera dagar med start den 27 september.

Faces of change (dok. 27 min)

Dokumentärfilm av Katalin Bársony som utmanar hur romska kvinnor betraktas. Den ger en inspirerande vittnesbörd av 10 europeiska romska kvinnors styrka och vision. Inte trodde vi i Europa för 100 år sedan att kvinnor en dag skulle leda nationer och framstående multinationella företag? Men hur ser bilden av en romsk kvinna ut i dag? Hur ser kvinnorna i Europas största minoritet på sig själva? Faces of Change arbetar för att bryta tendensen att presentera romska kvinnor som offer genom att istället presentera romska kvinnor som ansvarstagande och aktiva intressenter som ger egna svar på frågor om romernas situation i dag. 
Tid och plats: 27 sept kl 14, Södra Teatern/Kägelbanan
Fri entré
Obs! textad på engelska

Romska berättelser

Katarina Taikons böcker om Katitzi levandegör en historia om Sverige på ett sätt som var - och är än i dag - otroligt betydelsefullt för förståelse, identitet och förändring. Vad finns det för berättelser i Katarina Taikons efterföljd?

Romerna har en lång och levande tradition av muntligt berättande, men det har också vuxit fram en romsk litteratur i olika delar av världen: Indien, USA och Europa.  Välkommen till ett samtal om vikten av romska berättelser.

Medverkar gör Berith Kalander (skrivit om sin mors erfarenheter som överlevande från Auschwitz), Bagir Kwiek (gett ut en bok muntligt traderade romska sagor och ger 2016 ut boken Det tysta arvet – romer i skuggan av förintelsen) och Fatima Bergendahl (översättare till romani chib samt författare av en barnbok). 
Tid och plats: 27 sept kl ca 14.30 Södra teatern/Kägelbanan
Fri entré

Roma Activism in Europe today

Ungerska Katalin Bársony är en dokumentärfilmare som arbetar för att presentera romernas egna formulerad röst, det egna narrativet. Passionerat arbetar hon för att visa en alternativ bild av romer i media och i den offentliga debatten.

- Vi får aldrig låta rasisterna och fascisterna sätta agendan, eller bestämma hur romerna uppfattas av allmänheten, säger Katalin Barsony.

Hon bor i Budapest, dotter till en romsk mamma och en judisk pappa. Båda grupperna hårt drabbade under Förintelsen och båda grupperna återigen utsatta för fördomar och rasism. Här kommer hon berätta om sitt arbete med inom ramen för kulturorganisationen Romedia och vilka behov av aktivism situationen i Euorpa idag kräver. 
Tid och plats: 27 sept kl ca 15.45, Södra teatern/Kägelbanan
Fri entré
Obs! på engelska.
Läs mer om Katalin Barsony här.

Uprooted (dok. 22 min)

I oktober 2010 förklarade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att försöken att bygga ett multikulturellt samhälle i Tyskland "fullständigt hade misslyckats." För barn som Anita, Sedat, och Nasmija, födda och uppvuxna i Tyskland av föräldrar som flydde Kosovo på 1990-talet, är uttalandet meningslöst. För dem är det ingen tvekan: de är tyska. Filmen tecknar, genom de tre barnens liv, den instabilitet romer i Tyskland lever under och rädslan för framtiden som väntar i Kosovo. Av: Katalin Bársony.
Tid och plats: 27 sept kl ca 16.30 Södra teatern/Kägelbanan
Fri entré
Obs! textad på engelska

Katarina Taikon – författare och människorättsikon

Katarina Taikon föddes i ett tält. Och kom att förändra Sverige. Historien om kvinnan som lärde sig läsa och skriva som 26-åring, men blev en av Sveriges mest lästa författare är en berättelse om framväxten av det moderna Sverige, och den grupp som lämnades utanför – romerna. Genom ett unikt arkivmaterial och möten med familj och vänner har filmarna Lawen Mohtadi  och Gellert Tamas skapat en film om Katarina Taikon, baserad på Mohtadis prisbelönta biografi. Hör här filmarna tillsammans med Katarina Taikons dotter Angelica Ström berätta om arbetet med filmen. 
Tid och plats: 27 sept kl ca 17, Södra teatern/Kägelbanan
Fri entré

Moderator under hela dagen den 27 sept är Mikael Olsson Al-Safandi.

kalyi jag

Kalyi Jag, Svart Eld på romanes, grundades 1979 i Ungern av sångaren och musikern Guszáv Varga. Hans mål var att gå tillbaka till rötterna, till den traditionella romska musiken i Ungern, bortom den ”zigenarmusik” som då spelades på restauranger och nöjesplatser, men att kombinera de traditionella folksångerna med en moderns uppsättning instrument, t ex gitarr och mandolin.

Bandet och dess musik blev en omedelbar och enorm succé. De utsågs redan 1979 till årets folkmusikband i Ungern och fyllde konsertlokaler i hela landet, där de lyckades locka både de ungersk-romska lyssnarna, men samtidigt bredda publiken till hela den unga generationen ungrare. Kalyi Jags första skiva, utgiven 1988, innebar det definitiva internationella genombrottet och bandet har sedan dess spelat konserter från Tokyo till New York, från Hollywood till Sao Paulo.

Kalyi Jag är, efter mer än trettio år, ett av den romska musikens mest omtalade och älskade kultband. Sedan 90-talet driver Kalyi Jag en egen skolverksamhet där hundratals romska barn och ungdomar kan studera musik, konst och hantverk i lokaler i Budapest och ytterligare två ungerska städer

Tid och plats: 27 september kl 18 på Södra Teatern/Kägelbanan.
Fri entré!

Galapremiär: Taikon

Genom ett unikt arkivmaterial och möten med familj och vänner har filmarna Lawen Mohtadi  och Gellert Tamas skapat en film om Katarina Taikon. Filmen är ett porträtt av denna, en av våra mest älskade barnboksförfattare, men också av en karismatisk människorättskämpe och det Sverige som hon slogs mot, med och för. Filmen är baserad på Mohtadis prisbelönta biografi om Katarina Taikon.   
Tid och plats: 28 september

Normaliseringsprocessen – när rasismen blir mainstream

Gränserna för vad som uttrycks förändras kontinuerligt i medier och i samhället i stort. Hur ser normaliseringsprocessen ut och vilka är det egentligen som förändras, de högerpopulistiska och främlingsfientliga partierna eller vår bild och acceptans av dem. Ett samtal med exempel från Sverige, Danmark och Ungern. Medverkande: de tre skribenterna Lena Sundström, Gellert Tamas och Gabriel Byström. Moderator: Mikael Olsson Al-Safandi.
Tid och plats: 30 september kl 18.00 ABF-huset
Entré 60 kr

toto och hans syster (DOK.)

När mamma hamnar i fängelse blir tioårige Toto ensam med sina systrar i en nedgången lägenhet i Bukarest. Den blir snabbt ett tillhåll för knarkande farbröder och grannar. Men trots en tilltagande misär hittar barnen sitt eget sätt att överleva. Allt i väntan på att mamma ska komma hem igen.

Flerfaldigt prisbelönt dokumentärfilm av Alexander Nanau, som här gett barnen kameran och skapat ett unikt perspektiv.
Tid och plats: 3 oktober kl 14.00, Biograf Zita
På romani chib och rumänska, textad på engelska.
Fri entré!

Spartacus and Cassandra (dok.)

13-åriga Spartacus och 10-åriga Cassandra slits mellan två världar. De har inte ens tak över huvudet efter att familjens hus i den franska staden Saint-Denis har brunnit ner. Syskonen hittar tillflykt hos den unga trapetsartisten Camille medan föräldrarna fortsätter i en nedåtgående spiral mot fattigdom och hemlöshet. Nu måste de bestämma sig. Kan man som barn släppa taget om sina föräldrar? I drömlika bilder skildras en komplicerad strid mellan en bakgrund man inte kan skaka av sig och en framtid som känns väldigt långt borta.

Regi: Ioanis Nuguet. Vinnare av Stefan Jarl International Documentary Award mm.
Tid och plats: 4 oktober kl 14, Zita 
På franska och romani chib, textad på engelska.
Fri entré

antiziganism - nu och då

Få grupper har blivit så systematiskt förföljda, diskriminerade och trakasserade som romerna. Vi ser en ny våg av antiziganism idag med ett tydligt våld riktat mot de som tigger ute på våra gator.

Nazisterna förde i början av deras styre på 30-talet en kamp mot det de kallade det organiserade tiggeriet. Vi vet alla hur det slutade. På årsdagen då ca 3.000 romer förintades i Auschwitz-Birkenau drar SD igång sin omdiskuterade kampanj i Stockholms tunnelbana. Går historien igen? Är detta del av yttrandefriheten?  

Medverkande: Diana Nyman (Kommittén mot Antizigansim), Thomas Hammarberg (tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter),  forskare Helene Lööw samt Aftonsbladets chefredaktör Jan Helin. Moderator: PEN-klubbens ordförande Ola Larsmo
Tid och plats: 7 oktober kl 18.00 ABF-huset
​Entré 60 kr

Arvet efter Katarina Taikon – antirasismrörelsen idag

Katarina Taikon har kallats Sveriges Martin Luther King. Och hon spelade en avgörande roll i kampen för de svenska romernas rättigheter på 1960- och 1970-talet. Men hur ser arvet efter Katarina Taikon ut idag, och hur kan hennes erfarenheter användas i en ny tid, där gamla föreställningar lever kvar.
Medverkande: författare Lawen Mothadi, skribent Somar Al Naher och musikern Hans Caldaras. Moderator: Alexandra Pascalidou
Tid och plats: 13 oktober kl 18.00 ABF-huset
​Entré 60 kr

Seminarium Antiziganism - nu och då med Diana Nyman (Kommittén mot Antizigansim), Thomas Hammarberg (tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter),  forskare Helene Lööw samt Aftonsbladets chefredaktör Jan Helin. Moderator: PEN-klubbens ordförande Ola Larsmo 

Seminarium Arvet efter Katarina Taikon – Antirasismrörelsens idag. Medverkande: författare Lawen Mothadi, skribent Somar Al Naher och musikern Hans Caldaras. Moderator: Alexandra Pascalidou.

Ungerska gruppen Kalyi Jag framträder på Södra teatern/Kägelbanan den 27 september kl 18. Fri entré!
Ungerska gruppen Kalyi Jag framträder på Södra teatern/Kägelbanan den 27 september kl 18. Fri entré!
FIlmen om Katarina Taikon har gala premiär 28 september.  Den 27 september berättar Lawen Mothadi och Gellert Tamas om arbetet med filmen.
FIlmen om Katarina Taikon har gala premiär 28 september. Den 27 september berättar Lawen Mothadi och Gellert Tamas om arbetet med filmen.
Dokumentärfilmen Uprooted av Katalin Barsony visas den 27 september. Då berättar Katalin också om sitt arbete med att med film ge romerna makt över bilden av  dem.
Dokumentärfilmen Uprooted av Katalin Barsony visas den 27 september. Då berättar Katalin också om sitt arbete med att med film ge romerna makt över bilden av dem.

biljetter

Det  är fri entré till hela programmet den 27 september, likväl som till filmerna på Zita!

För programmen på ABF-huset är inträdet 60 kr. Biljetter köps på plats.

Till Galapremiären av filmen Takion kommer biljettlänk inom kort.

Länkar

Här hittar ni mer av de filmer Katalin Barsony skapat inom Mundi Romani. http://www.mundiromani.com 

Kampanjen Roma Woman finner ni här.

Filmer från de workshops Katalin Barsony hänvisade till: se här!

Filmen Toto and his sisters visas på Zita den 3 okt kl 14. Fri entré!
Filmen Toto and his sisters visas på Zita den 3 okt kl 14. Fri entré!

Samarbetspartners:

Samtalen under festivalen
arrangeras i samarbete med ABF Stockholm.

Med stöd av: