roma festivalens filmpaket

kortfilm, spelfilm och dokumentär på 3 biografer

kortfilmspaket

Bland årets filmer vill vi speciellt uppmärksamma de tecknade kortfilmerna som vänder sig till barn och unga. Det är Camera Cagliostro skapad av den finska konstnären Katariina Lillqvist som har producerat en animationsserie kallad ”Mire Bala Kale Hin” för att sprida och bevara romska myter och folksagor.

Serien gjordes mellan 2001–2003 och episoderna är mellan 6 till 9 minuter långa och är alla oberoende av varandra. Mire bala kale hin som betyder flickan med det långa svarta håret på romani var det första  barn-programmet som någonsin producerats som skildrar den romska minoriteten i Tjeckien. Historien handlar om en romsk tjej, som får lyssna på romska berättelser, legender, drömmar, sagor och sanna berättelser.
Förutom tjeckiska och finska har också en engelsk version tagits fram. Vi kommer att visa två av dessa episoder; ”Tales from the endless roads” och ”Song of the Gallows”. Vi visar också den animerade  ungerska kortfilmen “Doja, the Gypsy Fairy” producerad av Kecskemétfilm.

Kortfilmspaketet innehåller även kortfilmen ”Remember”. Regissören Petro Rusanenko’s Remember (2016) visar två kvinnors intensiva, om än flyktiga möte i Ukraina mitt under andra världskriget. Lyalya flyr från nazisterna, som den enda överlevande av sitt folk. Hon söker skydd hos en ukrainsk kvinna, Maria. Nu äldre berättar Maria att hon ursprungligen var ovillig att gömma Lyalya ”... för att hon
var en zigenare” men att hon ändrade sig när hon fick höra Lyalyas folks tragiska öde. Filmen är en påminnelse om betydelsen av den enskilda människans minne av grymhet och illdåd och hur det i sin tur påverkar vårt kollektiva minne. Filmen ställer saker på sin spets och får oss att fundera över om inte det romska folkmordet,
eller romska förintelsen även känt som Porajmos har fallit i glömska.

Plats/tid: Zita, lördag 8 sept, kl 14.00
Plats/tid: Skarpnäcks kulturhus, söndag 16 sept, kl 14.00
Plats/tid: Skärisbiografen, söndag 23 sept, kl 11.00
PÅ ENGELSKA.

JACQUES LÉONARD, EL PAYO CHAC

(Dokumentär, 61 min)
Dokumentären handlar om den franska äventyraren och
fotografen Jacques Léonards spännande liv (född i Paris 1909, död i Girona 1995). Fotografen förälskade sig i den vackra romska kvinnan Rosario Amaya och bosatte sig med henne i Barcelona under 20-talet.

I dokumentären skildras hans liv med den romska minoriteten, i femton år var hans arv lagrat i ett förråd. Först när hans barn Santiago och Alex började rota i faderns efterlämnade ägodelar upptäcktes tre tusen negativbilder, bilder som i huvudsak har romerna och romskt liv som tematik. Hans fru Rosario fanns rutinmässigt med på bilderna, Léonard levde med romerna som en familjemedlem vilket gav honom möjlighet att på ett mycket autentiskt sätt porträttera det verkliga livet inom ramen för familjens intima sfär. Det gör honom till en betydelsefull skildrare av den romska kulturen för en bredare publik.

Cirka 18.000 av Léonards negativbilder har förvärvats av Barcelonas fotografiska arkiv sedan oktober 2010. En dokumentär producerad av Curt Ficcions Curt Produccions i samproduktion med TVC och TVE.
Regissör: Yago Léonard.

Plats/tid: Zita, lördag 8 sept, kl 16.00
Plats/tid: Skarpnäcks kulturhus, söndag 16 sept, kl 15.00
Plats/tid: Skärisbiografen, söndag 23 sept, kl 15.00

JIMMY RIVIÈRE

(Spelfilm, 90 min)
Filmen Jimmy Rivière skildrar hur en ung man formas in i heterogeniteten inom sitt romska samhälle på ett sätt som ger insikt i individens inre kamp under formandet av en ny identitet. Jimmy är en ung rom som bor i ett resande läger. Ibland är han nervös, ibland är han lite för mycket… Hans adoptivfader, en pingstpredikant, uppmanar honom att bli döpt och leva ett liv i Herrens namn. Han söker vägledning men grupptrycket att bli religiös är svårt. Hur ger man upp boxningen man älskar? Hur ger man upp
kärleken, den muslimska Sonia för att passa in?

Plats/tid: Zita, lördag 8 sept, kl 18.00
Plats/tid: Skarpnäcks kulturhus, söndag 16 sept, kl 17.00
Plats/tid: Skärisbiografen, söndag 23 sept, kl 17.00

Songs of the gallows
Songs of the gallows
Jimmy Rivière
Jimmy Rivière

samtal med katalin barsony

Plats/tid: Skarpnäcks kulturhus 16 september kl 18.15

Den internationellt erkända filmregissören, och chefen för Romediastiftelsen Katalin Barsony gästar Roma Festivalen i samband med årets filmvisningar. Barsony är dotter till en romsk mamma och en judisk pappa, båda grupperna hårt drabbade under Förintelsen och båda grupperna återigen utsatta för fördomar och rasism. Barsony använder sig av filmkonsten för att förändra den stereotypa fördomsfulla bilden av romerna i Viktor Orbans Ungern. 

Katalin Barsony och hennes medarbetare började sprida sina dokumentärfilmer 2008, när hatbrotten ökade radikalt i Ungern. Sedan dess har hon vunnit otaliga priser och utmärkelser. Ett av de större projekten var det 42 avsnitt långa serien ”Mundi Romani: Världen genom romska ögon”, som visades på ungersk teve mellan 2007 och 2011. Hon arbetar dag och natt, intensivt och utan uppehåll. Allt för att inom ramen för kulturorganisationen Romedia ge romerna ett eget narrativ.

Romedia sprider sina dokumentärer dels genom traditionella medier, dels genom sociala medier och debatter. 
Katalin tror inte på att inta en passiv position. I hennes arbete är hon proaktiv och arbetar för att visa en alternativ bild av romer i media och i den offentliga debatten. 

Samtalet är på engelska!
Gratis inträde!

I samarbete med