Sofia Berg-Böhm med Sirocco, Östblocket och hemliga gäster

Priskonsert Extra Allt

Sofia är en mångsidig artist och sångerska vars mest djupgående samarbeten är banden Sirocco och Östblocket, som denna kväll för första gången samsas på samma scen. Sofia Berg-Böhm började sin bana som tonåring i sin farbrors klezmerorkester Freilach Express och har sedan dess tolkat genrer och artister som Vladimir Vysotskij, Oum Kulthoum och den klassiska arabiska musiken, franska chansons, swing manouche, jazzstandards och jiddisch-musikal. Kvällen till ära kommer vi - förutom banden Sirocco och Östblocket - få träffa ytterligare några av dom musiker som betytt mycket för henne genom åren.

Sirocco spelar sånger från judiska musiktraditioner på jiddisch, ladino, hebreiska och arabiska. De tar publiken med på en resa genom historien. Dramatiskt, djupt känslosamt och strålande skickligt är ord som beskrivit Sirocco och som gett gruppen ett namn inom den svenska folk- och Världsmusikscenen.

Östblocket är ett säkert kort för den som vill uppleva hög intensitet, virtuosa instrumentalister och genuin spelglädje. Östblocket växlar mellan eget material med texter på svenska och tolkningar av andras musik och rör sig fritt mellan det traditionsbundna och det modernare. Dans, svett och glädje utlovas! 
 
Under 2019/2020 kan hon bl a ses i musikteater-föreställningarna Rabbinens Katt och Historien om en sång som Re:Orient producerar. 
 
Sångerskan Sofia Berg-Böhm fick Kungliga Musikaliska Akademiens Folkmusikpris som ges ut vartannat år. Denna konsert är priskonserten.
 
Ur Kungliga Musikaliska Akademiens motivering:
"för ett kraftfullt musikerskap som med värme och integritet berättar och berör. Sofia Berg-Böhm söker och prövar med lust och en nyfikenhet fästad vid en stark och drivande kärna. Det egna uttrycket, format med kunskap och lyhördhet i mötet med olika traditioner och musiker. En självklar medmusikant och en lysande solist som utmanar och inspirerar."
 
Medverkande:
Sirocco: Sofia Berg-Böhm (sång), Patrik Bonnet (gitarr), Hanna Stenlund Monthan (cello), Fredrik Gille (slagverk).
Östblocket: Sofia Berg-Böhm (sång), Filip Runesson (violin), Johan Ohlsson (dragspel), Mathias Gunnarsson (trumpet), Anders Wallseth (trumpet), Erik Axelsson (eufonium), Fredrik Månsson (tenortuba), Klas Ottosson (bastuba), Patrik Trankell (trummor), Daniel Pergament Persson (slagverk).
 
I samarbete med Kungliga Musikaliska Akademien.
 
Tid & plats:
Lördag 2 november kl 20.00
Stallet, Stallgatan 7 (T), Kungsträdgården

Sirocco, foto Amanda Lindgren
Sirocco, foto Amanda Lindgren
Östblocket, foto Joakim Rang Strand
Östblocket, foto Joakim Rang Strand