Stockholms Arabiska Filmdagar 2012

Re:Orient och Malmö Arab Film Festival är glada att inleda ett samarbete för ett årligt filmprogram fokuserad på nyskapad arabisk film.

 

Under tre dagar, den 5 - 7 oktober, visar vi spelfilmer, dokumentärer och kortfilmer från en rad olika länder. Samtliga visningar sker på biograf Zita.

Spelfilm

 

Cairo Exit (Egypten 2011)

En kärlekshistoria mellan en ung koptisk kvinna i Kairo och hennes muslimska pojkvän. När de blir gravida ställs allt på sin spets. Hon slits mellan viljan till sitt barn och kärleken och plikten att ta hand om sin familj. Genom dessa två ungdomars öden får vi uppleva tiden strax före den arabiska revolutionen och få inblick i en del av det som ledde fram till störtandet av regimen.

Regi: Hesham Issawi

Tid: 5 oktober, kl 18.30 (97 min)

 

Late December (Tunisien 2011)

Aicha lever i en avlägsen Tunisisk bergsby och drömmer om ett bättre liv. Efter att ha lovat henne allt hon drömmer om försvinner hennes pojkvän och hon är lämnad med sin sorg. Hon möter en ung fransk-tunisier som hennes oroliga mor hoppas få henne bortgift med. Samtidigt flyttar läkaren Adam till den stillsamma byn för att slippa stadens stress. Livet på landet är inte så stillsamt som man kan tro...

Regi: Moez Kamoun 

Tid: 6 oktober kl 18.30 (104 min)

 

Taxi Ballad (Libanon 2011)

Att köra taxi var inte hans första val, men det är en lång historia... Kanslan av att vara alienerad från sin familj och omgivningen, att inte komma någon vart och inte ha några pengar får Youssef att lämnar byn där han bott hela sitt liv. Han flyttar till Beirut för att starta något nytt och bestämmer sig för att bli den bästa taxi chauffören där finns. I sina körningar möter han en amerikanska och en oväntad vänskap formas.

Regi: Daniel Joseph 

Tid: 7 oktober kl 18.30 (95 min)

 

 

Dokumentär

Två dokumentärfilmer visas här i ett paket. Båda av och om kvinnor.

Tid: 6 oktober kl 16 (88 + 16 min)

 

Amal (UAE 2011)

Amal är skådespelerska från Syrien som kommer till Abu Dabi med ett ett års-kontrakt. Men hon blir kvar längre än så. Hennes erfarenheter från Damaskus kulturliv står snart i tydlig kontrast till livet hon här lever. Hon finner här en frihet att röra sig fritt, men också en kulturell tomhet och ensamhet. Hon frågar sin om hon ska stanna eller återvända. Filmen är ett nära, ömsint porträtt.

Regi: Nujoom Al Ghanem 

 

They, Night confessions (Marocco 2011)

Filmen ger röst åt ett antal prostituerade i Marackesh. De ger oss sina berättelser och delar sina känslor.

Regi: Ferdaous Ait Laghdir 

 

Samtal

Visningen av dokumentärfilmerna följs av ett samtal mellan regissör Nujoom Al Ghanem och DNs filmkritiker Helena Lindblad. Ett samtal om Nujoom och hennes film, om film i arabvärlden och om att vara kvinnlig filmskapare i Gulfstaterna.

Kortfilm

Fem kortfilmer av helt olika karaktär ger här en bred bild av film av idag från arabvärlden. Visas i ett paket.

Tid: 7 oktober kl 16

 

Why me? (Tunisien 2011)

En företagsledare blir utskälld av sin fru på telefon. Känslan av maktlöshet rinner över i ilska på hans assisten, som i sin tur tar ut det på postbudet. Som en epidemi sprider sig ilskan på stan.

Regi: Amine Chiboub (24 min.)

 

Bahiya and Mahmoud (Jordanien 2011)

Bahiya och Mahmoud är ett äldre par som fallit in i ett mönster där de gör varandra olyckliga. Men så en morgon vaknar Mahmoud och upptäcker att Bahiya har lämnat...

Regi: Zaid Abu Hamdan (14 min.)

 

Farewell Exile (Marocco 2011)

Frustrerad och fattig väntar Fatima med sin son på brevet från sin make. Brevet som ska säkra att också de kan emigrera till Frankrike. Kan hon där ge sin son en bättre framtid? Vad får hon offra?

Regi: Lamia Alami 15 min.

 

The Suns´Incubator (Syrien 2011)

Syriske regissören Ammar Al-Beik följer en familj som gör sig redo att demonstrera i Kairo. Ropen skallar från gator och tv. Upproren sprider sig till Syrien och slås hårt ner.

Regi: Ammar Al-Beik 11 min.

 

Mawlana (Egypten 2012)

Huvudkaraktären i denna film lever i en inre konflikt, samtidigt som alla runt om kring honom tycks så övertygade om det rätta svaret.

Regi: Ezz El-Deen Said 21 min. 

Late December
Late December

Biograf

Zita
Birgerjarlsgatan 37 (T-bana Östermalmstorg)
Tel 08 23 20 20

Biljetter

Filmbiljett 90 kr (65 kr för Re:Orient Vän och Zita Vän)

Biljetter släpps 1 september och förbokas då via www.zita.se, tel 08 23 20 20 alternativt köps i biljettkassan på biografen.

 

 

Obs! Samtliga filmer spelas på arabiska och textas till engelska.

Amal
Mawlana
Bahiya and Mahmoud
Malmö Arab FIlm Festival Sverige Turné. För mer info se www.malmoarabfilmfestival.se