Tawasul

Ett musikaliskt samarbete i Libanon och Sverige

Tillsammans med Don Dada, Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds Universitet och Shams i Beirut sammanför vi några av de tonstarkaste hiphop artisterna i Libanon, Egypten, Palestina och Syrien med en grupp svenska musiker under Hanounehs ledning. I början av september 2013 sker workshops och spelningar i Beirut och därefter i Malmö, Lund och Stockholm.

Re:Orient Club goes Revolutionary

Välkommen till en grym helkväll på Södra Teatern/Etablisemanget där scenen fylls av inga mindre än Tahrirtorgets El Deeb, DJ Lethal Skillz direkt från Beirut, poeten och rapparen El Edd, unika fusion rootsgänget Hanouneh & the Awakening Band, m.fl! Be there!! Den här kvällen vill du inte missa.
Tid: 24 sept kl 20.30 - 01
Plats: Södrateatern/Etablissemanget

Rythm of Revolution

Tidigare på dagen välkomnas alla nyfikna till ett samtal med musikerna i projektet och forskare från Centrum från Mellanöstern studier vid Lunds Universitet där vi berör frågor om så väl kulturlivet i regionen, om yttrandefrihet och dagspolitik. Samtalsledare: Javeria Rizvi Kabani. 
Tid: 24 sept kl 18 - 19
Plats: Södrateatern/Etablissemanget

Lite bakgrund till projektet

Den växande underground musikscenen i Libanon är dynamisk och livaktig, men längtar inspiration och stöd. Mänskliga rättigheter kränks och yttrandefrihet hämmas, till exempel i juli 2011 konstnären Zeid Hamdan greps inför 2 år i fängelse på grund av en sång där han uppmanar presidenten att bli av med krigsherrar och korruption. I Egypten under Mubarak, mötte konstnärer förtryck om de kritiserade regeringen. Nu fruktar de det ökande inflytande konservativa islamistiska grupper har, som kräver censur och inskränkningar av den konstnärliga friheten. I Syrien har kriget gjort någon kreativ verksamhet praktiskt taget omöjligt och många musiker har flytt landet medan andra har ställt sig bakom regeringen för att undvika problem. Konstnärer av palestinskt ursprung är utspridda över hela regionen och försöker ofta ge röst åt en ständig kamp från sin exilposition.

Detta projekt gör att artister och aktivister från olika håll i Arabvärlden kommer samman, tillsammans med svenska musiker på ett strukturerat men kreativt sätt, för att utbyta erfarenheter, spela ihop och spegel varandra. De kommer dela resultatet av sitt möte med oss i publiken genom aktiviteter såsom workshops, musikinspelning och föreställningar som kommer att belysa brännande frågor om demokrati och yttrandefrihet, och ge röst åt det som vi har gemensamt: kampen för mänskliga rättigheter och frihet.

El Deeb

Länkar för den nyfikne

Interjuv med El Deeb HÄR

BBC skriver om musikens drivkraft i  den arabiska våren HÄR

Interjuv med Hanouneh i United Reggae HÄR

Med stöd av