Ahmad Al Khatib och Bashar Sharifah på

”Ahmed Al Khatib är Sveriges skickligaste oudmusiker. Han är djupt förtrogen med både den arabiska och västerländska klassiska musiken. Ahmeds spel är tekniskt utvecklat, nyansrikt och själfullt. En kärleksförkunnelse till den vackra arabiska lutan!” Det säger Sveriges Radios musikproducent, Mats Einarsson, som beställt originalkompositioner för live-inspelning av Al Khatib.
 
Ahmad Al Khatib är född i Jordanien, son till landsflyktiga palestinier. Efter studier i oud- och cellospel i Jordanien turnerade han i slutet av 90-talet i flera länder i mellanöstern och Nordafrika. Så småningom blev han själv lärare i oud och cello vid Edward Said National Conservatory of Musik, en palestinsk högskola med filialer i palestinska Jerusalem, Ramallah, Betlehem och Gaza city.  Sedan 2004 bor Ahmad al-Khatib i Sverige och har här vidareutbildat sig i musikvetenskap och metodik. Han är lärare på Högskolan för scen och musik i ämnena modal musikteori, komposition, oud, maqam, spel/improvisation.
 
Cellisten Bashar Sharifa är 37 år och utbildade sig på musikkonservatoriet i Aleppo i Syrien i både klassisk orientalisk musik och västerländsk klassisk musik. Han spelade i TV, på operahus och turnerade över stora delar av världen. 2015 tvingades han fly då Aleppo till stora delar förstördes till följd av inbördeskriget.
 
En musikalisk kvalitetsupplevelse garanteras.
 
Plats: Uppsala Stadsbibliotek
Tid: lördag 14 mars kl 13.15