Vid Tigris utlopp

- en hyllning till den irakiska musiken

Musiken för dem samman. Från exilen i flera olika länder möts nu i mars 2013 här i Sverige några av Iraks främsta konstmusiker för en konsertturné. Re:Orient har sammanfört den populära sångerskan Farida Muhammed Ali, numera bosatt i Holland, oudsolisten Omar Bashir från Ungern samt violinisten och oudspelaren Yair Dalal från Israel, m.fl.

 

Detta är musiker av världsklass! Från olika religioner och idag olika länder möts de i sin musikalitet likväl som i sin önskan om en fredlig framtid för Irak.

 

De framför både stycken ur den traditionstunga irakiska musikhistorien och eget material, skapat i sina olika nuvarande länder.

 

 

FARIDA MUHAMMED ALI  
Farida är en av få kvinnor som tolkar al-maqam al-iraqi, en omhuldad irakisk variant av den arabiska klassiska musiken. Hennes generösa röst för oss långt in i känslornas djup. Hennes förmåga till improvisation och breda register bland både den sofistikerade hovmusiken likväl som i den mer folkligt populära, har gjort henne till en av de viktigaste sångerskorna i Irak. Tillsammans med Iraqi Maqam Ensemble arbetar de för att upprätthålla den irakiska musiktraditionen

 

YAIR DALAL
Yair Dalal är en israelisk kompositör, musiker och fredsaktivist med irakisk judisk härkomst. Han är en mästare på oud och violin och hans musik är en bro mellan den arabiska och judiska kulturen med element av europeisk klassisk musik, jazz, blues, indiskt och balkanskt. Han är en av de få musikerna som bevarar och utforskar det unika judiskt babyloniska musikarvet, som sträcker sig över 2500 år tillbaks i tiden sedan fångenskapen i Babylon.

 

OMAR BASHIR
Omar Bashir började spela oud när han var fem år tillsammans med sin berömda far Munir Bashir. Vid ung ålder startade han sin egen grupp med traditionell irakisk folkmusik som åkte på turné i hela Mellanöstern. Fram till Munir Bashirs död reste fader och son runt och gav konserter tillsammans. Omar har fortsatt i sin fars musikaliska spår, men har också utvecklat sin egen stil med inslag av jazz, latin och flamenco. Sedan 1991 lever Amar Bashir i Budapest och verkar idag i Franz Liszt Academy.

Turnédatum samt länk till biljettbokning

Uppsala Konsert och Kongress

13 mars BOKA BILJETT!

 

Södra Teatern, Stockholm

15 mars kl 19.00 BOKA BILJETT!

 

Moriska Paviljongen, Malmö

16 mars BOKA BILJETT!

 

Stora Teatern, Göteborg

17 mars BOKA BILJETT!

 

 

Med stöd av Statens Musikverk

Och