Ebo Krdum

30 september 2021 kl 20.00 på Fasching

Kopplingen mellan afrikansk blues och afrobeat och skandinavisk folkmusik kan vid en ytlig anblick framstå obefintlig eller långsökt. Men den som sätter sig ner och lyssnar eller spelar hittar rätt snart likheter. Det var i alla fall vad Ebo Krdum gjorde. På solodebuten ”Diversity” utforskar och förenar han dessa båda musikaliska stilar i samarbete med skivbolaget Supertraditional och folkmusiknytänkaren Anna Möller.

Ebo Krdum är en svensk-sudanesisk självlärd sångare, gitarrist, artist och aktivist. Han skapar samtida politisk afro-bluesmusik rotad i flertalet musiktraditioner i trakterna kring Sahara. Ebo sjunger på många olika språk och hans texter rör ämnen som rättvisa, fred, frihet, jämlikhet, mångfald och frihet.

När kriget startade i Darfur 2003 blev Ebo en viktig röst för den fredliga revolutionen mot den korrupta och våldsamma regimen. Förutom hans musikaliska engagemang var han aktiv i en stark aktivism för oppositionen som syftade till att störta diktaturen i Sudan, vilket också blev anledningen till att han tillslut tvingades lämna landet efter att ha utstått tortyr och blivit utslängd från universitetet. Hur musiken och den egna rösten blivit Ebos starkaste kanal för att nå ut med sitt politiska budskap är föga förvånande.

När Ebo var bara sex år gammal upptäckte han att han kunde sjunga och trumma med sina bara händer och han började underhålla människor i hembyn i Darfur och fick ibland betalt med ett liten slant eller med godis. Vid tretton års ålder byggde han sin första egna gitarr och lärde sig spela genom sin fars radio och den enda svartvita TV:n i byn. Där fick han höra artister som Ali Farka Touré och Boubacar Traoré. Senare i livet lärde sig Ebo också hur man spelar andra instrument; som gojo, ngoni, oud, tamboor, trummor och keyboard.

Ebo är nu bosatt i Stockholm, där han har etablerat sig som en av de mest framträdande rösterna på den globala musikscenen. Albumet ”Diversity” är Ebo Krdums första album som soloartist och musiken är skriven under den sudanesiska fredliga revolutionen som tillslut kom att markera slutet på mer än trettio år av brutal diktatur.
2017 satte Ebo ihop Stockholmsbaserade bandet Genuine Mezziga som 2019 gav ut debut-EP:n ”Salam” – som också prisades på Folk- och Världsmusikgalan samma år. Bandet existerar fortfarande men ”Diversity” gör Ebo i egenskap av soloartist, om än med viktiga partners. Skivan är ett samarbete med skivbolaget Supertraditional, varifrån ett par tongivande drivkrafter – folkmusiknytänkarna Sara Parkman och Anna Möller – också medverkar på skivan, sistnämnda i rollen som producent och stråkarrangör. Ebo Krdums låtar och röst står i fokus, och bärs fram av en ensemble bestående av kalebass, balafon, bas och en stråkkvartett med instrumenten viola dámore, viola d’gamba, oktavfiol och fiol.

”Första gången jag hörde Ebo spela var på den lilla scenen på restaurang Rost i Stockholm, och då förstod jag direkt att den här musikanten bar på något speciellt”, säger Anna Möller. ”I musiken fanns både sorg och glädje, och en tyngd av en historia som ville berättas. I mitt huvud hörde jag stråkar spela hans låtar och jag är otroligt glad för att det här samarbetet blev verklighet! Ebo har verkligen förmågan att förhålla sig öppet och samtidigt vara supertydlig i sin egen vision och för mig är det här albumet laddat med ett slags globalt mellanmänskligt och musikaliskt släktskap.”

Ebo ville experimentera och inte begränsa sig till en genre.

”Jag ville få musiken att växa”, säger Ebo Krdum. “Det melodiska och tonerna men även det rytmiska och glädjen i svensk och skandinavisk folkmusik påminner jättemycket om musiken därifrån jag kommer, trots att det är en helt annan del av världen. Det är verkligen häftigt. Det är också första gången jag jobbar med stråkar.”

Ebo Krdum – gitarr, sång
Robin Cochrane – balafon, kalebass, djembe, div. slagverk
Ale Möller – flöjter, mandola
SugarRay Napunyi – bas
Anna Möller – fiol, viola dámore
Anna Rubinstein – viola, viola dámore
Adam Grauman – viola d´gamba
+ gästartister

Tid: 30 september 2021 kl 20.00 (dörrarna öppnas 18)
Plats: Fascching