Fokus: mellanöstern

Re:Orient fortsätter under samarbetet med Medelhavsmuseet för att skapa fördjupande samtal om dagsaktuella frågor som berör Mellanöstern och Sverige.

Serien sker i samarbete med Uppsala Universitet, Medelhavsmuseet och Södertörns högskola.

Välkomna!

Kriget i Jemen och Sveriges roll
TISDAG 29 JANUARI KLOCKAN 18:00 – 19:00

FN har länge larmat om att konflikten i Jemen är världens just nu värsta humanitära katastrof. Men det är ett budskap som haft svårt att tränga igenom. Närmare 60 000 människor har dödats, majoriteten av dem oskyldiga civila. Miljoner befinner sig på flykt och 22 miljoner människor är beroende av mathjälp för att överleva.
 
I december stod Stockholm värd för fredssamtal om Jemen. Är freden möjlig?
 
Medverkande:
Ashi Al-Kahwati, statsvetare och Jemenkännare
Isak Svensson, freds- och konfliktforskare vid Uppsala Universitet
Pieter-Jan van Eggermont, Läkare utan gränser
Moderator: Nathalie Besèr

Medborgerliga rättigheter - en sorglig historia
TISDAG 12 FEBRUARI KLOCKAN 18:00 – 19:00

Den grupp av mänskliga rättigheter som kallas medborgerliga rättigheter innefattar ett skydd mot ingrepp av olika slag från statsmakternas sida samt skydd mot maktmissbruk eller godtycke vid myndighetsutövning. I Mellanöstern är demokratin under hård press och det är främst de medborgerliga rättigheterna som hotats. Egypten, Turkiet, men också Israel har sett en tillbakagång vad det gäller de medborgerliga rättigheterna.
 
Medverkande:
Ami Hedenborg, pressansvarig och talesperson för Amnesty Internationals övergripande arbete och Hans Ingvar Roth, professor i mänskliga rättigheter, Stockholm Universitet.
Moderator: Nathalie Besèr

Dubbelmoralen i Mellanösternpolitiken
TISDAG 5 MARS KLOCKAN 18:00 – 19:00

Saudiarabien, Iran och Egypten är alla diktaturer med både diplomatiska och handelsmässiga relationer till Sverige. Medan vissa länder förkastas och straffas på grund av att de kränker mänskliga rättigheter eller förklarar krig, får andra länder frisedel. Hur kommer det sig? Vad är det som styr?
 
Mederkande:
Elena Namli, professor i teologisk etik vid Uppsala Universitet
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, sedan 2015 ordförande för socialdemokrater för tro och solidaritet.
Moderator: Nathalie Besèr

Vad händer med ett land när alla flyr?
TISDAG 19 MARS KLOCKAN 18:00 – 19:00

Krig och konflikter för med sig flyktingströmmar. Miljoner människor befinner sig idag på flykt. Den största delen är flyktingar i sina egna länder, medan tusen och åter tusen har tagit sig utomlands. Det här är inget nytt. Under 90-talet tvingade Balkankrigen människor att lämna sina hem, medan det idag främst är Syrienkriget och situationen i Afghanistan som fått människor på flykt. Vad händer med ett land där när alla flyr? Hur bygger man upp ett land igen? Vad kan Mellanöstern lära sig av Balkan?
 
Medverkande:
Helen Avery, migrationsforskare vid Centrum för Mellanösternstudier, Lunds Universitet
Eva Zillén, Senior advisor,  kvinna till kvinna
Moderator: Nathalie Besèr

lyssna på samtalen i efterhand

Här på vår Youtube-sida finner ni flera av samtalen i serien. 
Här på Soundcloud hittar ni flera andra av de tidigare samtal som serien innehållit. 

Svt forum

SVT Forum är kanalen som sänder debatter, pressträffar och intervjuer från den offentliga politiska arenan.  Här kan ni se dem tidigare samtalen om Antisemitism i Mellanöstern.  och Feministisk utrikespolitik.

biljettbokning

För att vara helt säker på att få plats kan du boka din biljett via Medelhavsmuseets sida. Gå in i kalendariet och välj de dagar du vill boka till.
Entré: 80kr, för medlem i Re:Orient Vänner 60kr

Adress och tillgänglighet

Medelhavsmuseet ligger på Fredsgatan 2, invid Utrikesdepartementet och Kungliga Operan.

Närmaste T-bana är Kungsträdgården eller T-Centralen.
Buss 62 och 65 stannar vid Gustav Adolfs Torg. Buss 3 och 52 stannar vid Tegelbacken.

Alla Medelhavsmuseet lokaler är tillgänglighetsanpassade och hiss finns mellan alla våningsplan. För mer information klicka här

För karta se här!