Fokus: mellanöstern

Re:Orient fortsätter under samarbetet med Medelhavsmuseet för att skapa fördjupande samtal om dagsaktuella frågor som berör Mellanöstern och Sverige.

Serien sker i samarbete med Uppsala Universitet, Medelhavsmuseet och Södertörns högskola.

Välkomna!

Wahabismens historia och salafismen olika riktningar
Tisdag 10 oktober, kl. 18.00

De mer bokstavstroende inriktningen av islam som går under namnet salafism har diskuterats flitigt de senaste åren. Salafismen vill gå tillbaka till religionen så som de själva uppfattar att den lärdes och praktiserades av de tre första generationerna av muslimer efter profeten Muhammed. Gemensamt för salafisterna är deras idealbild av hur de första muslimska samfunden såg ut och de försöker följa Muhammed och hans följeslagare så mycket som möjligt i sina handlingar. Men salafismen har också angetts som inspirationskälla till terrordåd, till att muslimer åker till Syrien och Afhganistan för att kriga och till upprättandet av den Islamiska staten. I Saudiarabien är den nuvarande stormuftin en företrädare för den wahhabitiska inriktningen av sunniislam, som också är en form av salafism. Hur uppkom salafismen, vad står den för egentligen och hur påverkar den Mellanöstern idag? Hur utbredd är den i Sverige i dag?
 
Medverkande: Emin Poljarevic, universitetslektor, Susanne Olsson, professor i religionshistoria och Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi. Samtalsledare är Mellanösternexpert och journalist Nathalie Besèr.
 

Rysslands Mellanösternpolitik
Tisdag 24 oktober kl. 18.00

Ryssland har trappat upp sitt engagemang i Mellanöstern, inte minst i och med att landet är en krigförande part i Syrien. Hur ser den ryska Mellanösternpolitiken ut? Varför är Mellanöstern viktigt för Kreml och har man lyckats med det man föresatt sig?
Medverkande:  Leif Stenberg, professor vid Centrum för Mellanösternstudier och Elena Namli, professor i teologisk etik samt vid Centrum för Rysslandsstudier. Samtalsledare är Mellanösternexpert och journalist Nathalie Besèr.
 

Sekterism och politisering av religiösa traditioner
Tisdag 7 november kl. 18.00

Judendom, kristendom och islam har alla under århundradena haft mer eller mindre radikala falanger som inte dragit sig för att använda våld i religionen namn. Det finns också många exempel på när religionen styr politiken. Israel, Iran och muslimska brödraskapet är exempel på när religion gjorts till politik. Vad finns det för stöd i de religiösa texterna för detta och hur skiljer sig tro och vetande i de olika religioner? Hur påverkar det Mellanöstern?

Medverkande: Mattias Martinson, professor i systematisk teologi, och David Thurfjell, professor i religionshistoria.
 Samtalsledare är Mellanösternexpert och journalist Nathalie Besèr.
 

Konflikt i Gulfen
Tisdag 21 november kl. 18.00

Maktkampen i Gulfen har länge pågått bakom kulisserna, men i våras hamnade den i strålkastarljuset när Qatar frystes ut av bland annat Saudiarabien och anklagades för att stötta terrorism. Saudiarabiens allierade, Förenade arabemiraten och Egypten gjorde gemensam sak med Saudiarabien, medan Iran tydligt visade sitt stöd för Qatar. Även Turkiet ställer sig på Qatars sida. 
Finns det risk för krig? Vad beror bråket på? Finns det sanning bakom anklagelserna?
Medverkande: Bitte Hammargren, journalist, författare samt ledare för UI:s Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, samt Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi. Samtalsledare är Mellanösternexpert och journalist Nathalie Besèr.

lyssna på samtalen i efterhand

Här på Soundcloud hittar ni flera av de samtal som serien innehållit. 

Svt forum

SVT Forum är kanalen som sänder debatter, pressträffar och intervjuer från den offentliga politiska arenan.  Här kan ni se dem tidigare samtalen om Antisemitism i Mellanöstern.  och Feministisk utrikespolitik.

biljettbokning

För att vara helt säker på att få plats kan du boka din biljett via länkarna till vänster.
Entré: 80kr, för medlem i Re:Orient Vänner 60kr

Adress och tillgänglighet

Medelhavsmuseet ligger på Fredsgatan 2, invid Utrikesdepartementet och Kungliga Operan.

Närmaste T-bana är Kungsträdgården eller T-Centralen.
Buss 62 och 65 stannar vid Gustav Adolfs Torg. Buss 3 och 52 stannar vid Tegelbacken.

Alla Medelhavsmuseet lokaler är tillgänglighetsanpassade och hiss finns mellan alla våningsplan. För mer information klicka här

För karta se här!