Fokus: mellanöstern

Re:Orient fortsätter under samarbetet med Medelhavsmuseet för att skapa fördjupande samtal om dagsaktuella frågor som berör Mellanöstern och Sverige.

Serien sker i samarbete med Uppsala Universitet, Medelhavsmuseet och Södertörns högskola.

Välkomna!

Ett självständigt Kurdistan – en framtida verklighet?
20 februari 2018, kl. 18:00 - 19:00

Efter folkomröstningen i irakiska Kurdistan står det klart att kurderna vill ha en självständig stat. Ett besked som skapar oro hos grannländerna, inte minst i Turkiet. Efter omröstning om kurdisk självständighet agerade både Turkiet och Iran direkt. Iran med att stänga sina luftgränser mot kurdiska regioner i Irak och Turkiet med att stänga gränserna och hota med att förbjuda oljeleveranserna.
Vilka förutsättningar finns det egentligen för en framtida kurdisk stat?
Medverkande: Svante Lundgren, Lunds universitet och Paul T. Levin, direktör Turkietcentrum vid Stockholms universitet.
Moderator Nathalie Besèr

Israel i det nya landskapet i Mellanöstern
6 mars 2018, kl. 18:00 - 19:00

Den politiska kartan i Mellanöstern förändras ständigt. Gamla relationer kan klippas över en natt och nya skapas i dess ställe. Hemliga samtal har pågått mellan Israel och Saudiarabien om ärkefienden Iran, men också om Libanon. Israels förhållande till sina grannländer Palestina, Libanon, Egypten, Jordanien och Syrien är under ständig omvärdering. Länge påstod den israeliska regeringen att landet var omringat av fiender som vill utplåna Israel.
Vilken är Israels roll i Mellanöstern och hur ser landets relationer ut till sina grannländer?
Medverkande: Anna Sundström, generalsekreterare Palmecenter, och Anders Persson, Lunds universitet.
Moderator Nathalie Besér

Iran – regionalt maktspel, sociala protester och kvinnors kamp
8 mars kl 17.30

President Trump höjer sin gard mot den Islamiska republiken Iran, som i sin tur är rival till det sunniortodoxa Saudiarabien i rader av konfliktzoner i Mellanöstern. I Teheran pågår samtidigt ett maktspel om vem som ska bli näste högste ledare och hur statsbudgeten ska fördelas.

I vintras skakades Iran av sociala protester bland främst unga och arbetslösa. I Iran finns också en kvinnorörelse som ständigt gör sig påmind – som när unga kvinnor trotsar hijab-tvånget och kastar sjalen i en tyst protest på offentliga platser.

Ett samtal som rör sig från det stora maktpolitiska spelet till vardagens villkor i Iran.
Medverkande: Bitte Hammargren, mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, Mohammad Fazlhashemi, professor vid Uppsala universitet och Sepideh Nekomanesh, doktorand vid Stockholms universitet. 

Seminariet är  ett samarbete mellan UI, Världskulturmuseerna och Re:Orient, och en del av Världskulturmuseernas uppmärksammande av internationella kvinnodagen.

Afghanistan – Vart är landet på väg?
Tisdag 20 mars, kl. 18.00 – 19.00

CIA uppges utöka sina hemliga insatser i Afghanistan och skickar erfarna anställda och konsulter för att bistå afghanska styrkor med att jaga och döda talibaner. CIA är också redo att skicka fler drönare till Afghanistan enligt New York Times. Tidigare har de insatserna främst skett i de pakistanska klanområdena, och ibland i Syrien och Jemen.
Hur ser säkerhetssituationen ut i Afghanistan? Vilka stormakter är aktiva där och varför? Hur ser relationen mellan Pakistan och Afghanistan ut?
Medverkande: Andreas Stefansson, generalsekreterare SAK, och Johanne Hildebrant, författare och journalist.
 Moderator Nathalie Besér

Religion och Revolution – vad förenar dem och vad skiljer dem åt?
10 april 2018, kl. 18:00 - 19:00

10 april 2018, kl. 18:00 - 19:00
Hur ser relationen ut mellan religion och revolution, är dessa termer alltid motsägelsefulla och kan aldrig gå hand i hand, eller finns det ett tydligt samband där den osäkra och turbulenta period av revolution kan följas av en tid där folket vänder sig till religionen? Kan både religion och revolution vara två sidor av samma mynt? Är religion och revolution två verktyg som används för att göra motstånd?
Medverkande: Elena Namli, Uppsala universitet, Mattias Gardell, Uppsala universitet och Muhammad Fazlhashemi, Uppsala universitet
Moderator Nathalie Besér

lyssna på samtalen i efterhand

Här på Soundcloud hittar ni flera av de samtal som serien innehållit. 

Svt forum

SVT Forum är kanalen som sänder debatter, pressträffar och intervjuer från den offentliga politiska arenan.  Här kan ni se dem tidigare samtalen om Antisemitism i Mellanöstern.  och Feministisk utrikespolitik.

biljettbokning

För att vara helt säker på att få plats kan du boka din biljett via länkarna till vänster.
Entré: 80kr, för medlem i Re:Orient Vänner 60kr

Adress och tillgänglighet

Medelhavsmuseet ligger på Fredsgatan 2, invid Utrikesdepartementet och Kungliga Operan.

Närmaste T-bana är Kungsträdgården eller T-Centralen.
Buss 62 och 65 stannar vid Gustav Adolfs Torg. Buss 3 och 52 stannar vid Tegelbacken.

Alla Medelhavsmuseet lokaler är tillgänglighetsanpassade och hiss finns mellan alla våningsplan. För mer information klicka här

För karta se här!