rabbinens katt

En musikfylld dockteaterföreställning om frihet, tillhörighet och samexistens

RABBINENS KATT är en musik- och dockteaterföreställning om en katt som börjar prata och konsekvenserna det får. Föreställningen handlar om att se saker ur nya perspektiv, om olika sätt att förhålla sig till tradition och religion, om längtan efter frihet, om vänskap och om ordets makt.
 
Utgångspunkten för föreställningen är Joann Sfars prisbelönta seriebok Rabbinens katt som utspelar sig i 1930-talets Algeriet i korsningen mellan arabisk, judisk och fransk kultur.
 
I berättelsens centrum finns en judisk familj bestående av en rabbin, rabbinens dotter, en katt och en papegoja. En dag äter katten upp den pratsamma papegojan och ärver dennes talförmåga. Men allt som kommer ur kattens mun verkar vara lögner och kattens husse, den fromma rabbinen, besluter sig för att försöka uppfostra sin egensinniga katt.
 
I Rabbinens katt skapar dockmakare, scenograf  och ljusdesigner tillsammans med dockteaterkonstnär Ishmael Falke en visualitet som utgår från Joann Sfars lekfulla bildvärld samtidigt som dockteatern som form tillför verket nya fantasifulla dimensioner.
 
Musiken har en central plats i föreställningen.  I Rabbinens katt utforskar sångaren- skådespelaren Sofia Berg-Böhm och musikern Abboud Koujer nordafrikansk och traditionell arabisk/arabisk-judisk musik och sång spelad bl.a. på det 11-strängiga instrumentet oud.
 
Föreställningen regisseras av Mikaela Hasán och är ett samarbete mellan Re:Orient och den finländska nomadteatern Grus Grus Teater.
 

Rabbinens katt riktar sig till alla mellan 10-110 som är nyfikna på dockteater, musik, mer eller mindre existentiella frågor och som alltid undrat om det är möjligt för en katt att bli Bar Mitzva. Föreställningen är ca 1 h lång och spelas på svenska med sånginslag på arabiska, hebreiska och franska. 


-----------------------------------------
 
Föreställningen baserar sig på Joann Sfars seriebok Rabbinens katt (i original Le chat du rabbin, 2005)
 
Arbetsgruppen bakom föreställningen:
Sofia Berg-Böhm, skådespelare-sångare
Abboud Koujer Berzins, musiker
Ishmael Falke, dockförare-skådespelare
Johanna Latvala, scenograf
Elina Sarno, dockmakare
Irene Lehtonen, ljusdesigner
Mikaela Hasán, regissör
 
Text-och bildrättigheter:
Joann Sfar, Dargauds förlag.

Genomförs med stöd från Stockholm Stad och Kulturrådet.

recenssion från spelningen i Åbo

 "Rabbinens katt har formligen skrikit efter att få en teaterversion. Här finns en lekfullhet och en humor som pekar på det särpräglade och som samtidigt är öppen och inkluderande." 

Föreställningstider

Vi har under 2019 spelat i Malmö och Stockholm. 
Under vecka 7 spelar vi i Enköping. Därefter var nästa spelomgång planerad till Helsingborg som del i BIBU:s program.  Bland 200 föreställningar valdes Rabbinens katt ut att få framträdas på denna biennal. Bibu ställdes tyvärr in pga av Corona pandemin. Motiveringen till juryn val av Rabbinens katt löd:
"En berättelse som utspelar sig i Algeriet, i en flerspråkig gestaltning, där den virtuost framförda musiken har en bärande roll. I rabbinens hem möts djur och människa, docka och skådespelare, tro och logik, tradition och uppror. Här diskuteras etik, här utforskas den respektfulla samvarons svåra konst och här prövas gränser. Dockspelet, sången, musiken och den scenografiska värld som har inspirerats av ett seriealbum, är tecken på stort hantverkskunnande och konstnärlig briljans. Föreställningen förutsätter en mångfald av erfarenheter som i denna festivals kontext gör den omistlig."

I samarbete med