Den kvinnliga kroppen som krigsbyte

Adania Shibli och Jonathan Morén i samtal

En ung arabisk kvinna våldtas och mördas och begravs i sanden av israeliska trupper i det krig med arabstaterna som präglade större delen av året 1949 i Mellanöstern. En mindre, men fruktansvärd, detalj i ett större skeende blir till kärnan i den internationellt hyllade romanen ”Minor detail”.
                  
Författaren Adania Shibli, själv av palestinsk börd, men bosatt i Berlin, tecknar svårigheten att beskriva det avskyvärda brottet, samtidigt som hon undersöker den gräns där empati blir ett tomt ord. I den skrivna berättelsen ligger kanske möjligheten att återupprätta en del av värdigheten hos de som förlorat möjligheten att hävda den.
                  
Shiblis berättelse väcker också tankar kring vad krig och konflikter alltid lett till för kvinnor; att deras kroppar blir till ett krigets slagfält.
                  
Adania Shibli har som författare givit ut tre romaner före den internationellt hyllade ”Minor detail”. Två av dem har erhållit palestinska bokpriser och ”Minor detail” nominerades också till amerikanska ”National Book Award for Translated Literature” i konkurrens med bland andra Jonas Hassen Khemiri.
                  
Shibli har doktorerat i Media och Kultur vid University of East London. Ämnet för hennes avhandling var hur 11-septemberattackerna och det påföljande ”War on Terror” porträtterades i brittiska och franska medier.
                  
Här samtalar hon med Jonathan Morén, som är i full färd med att översätta hennes roman till svenska.
 
Språk: Engelska
Uppsala Stadsteater fredag 12 mars kl 20.00