Roma Festival Night

Sulukule Orkestrasi, Altin Kizlar, Dimitri Keiski, Lelo Nika Jr och Manuela Nika samt dansworkshop med Ülkü Holago!
Festivalens stora festkväll bjuder på massor av musik! Svenska romska stjärnskott likväl som de äldsta, mest erfarna gardet från Istanbuls romska kvarter. Det kommer bli sant dansant och en kväll du inte vill ha missat.

 

Kvällen inleds kl 19 med en dansworkshop där du kan lära dig grunderna i turkisk-romsk dans!

 

Stora delar av den turkisk-romska musikrepertoaren kännetecknas av 9/8-rytm. Den är intrikat, rolig och kommer i många utföranden och tempon. Har man inte tidigare bekantat sig med denna älskade men ojämna rytm, kan en liten introduktion vara en perfekt start på partykvällen med Sulukule roman orkestrasi.
Kursledare är Ülkü Holago, en av få dansare i Sverige som ägnar sig åt turkisk-romsk dans. Hon har själv rötter i Istanbul och är dessutom journalist som rapporterat om Sulukule i bland annat SvD och SVT de senaste åren. Till sin hjälp har hon medlemmar ur orkestern.
Klädsel: valfri
Inga förkunskaper krävs, alla är välkomna till denna grundläggande introduktion

Sulukule Roman Ochestrasi

Sulukule Roman Orkestrasi grundades 2006 av musiker bosatta i Sulukule kvarteren i Istanbul. De har som mål att hålla den romska kulturen levande och relevant i samhället och att protestera mot rivningen av deras område där orkesterledaren Sükrü Pündük själv varit en frontfigur för protesterna. Med en traditionell sättning av klarinett, violin, oud, kanoun och slagverk arrangerar de tillsammans med Altin Kizlar en repertoar bestående av både själsligt framförda traditionella romani klassiker som karsilama och ciftetelli samt hårt pulserande rökigt nattklubbsdoftande magdansnummer och oemotståndligt rytmisk bröllopsmusik. Allt detta utfört med hög kompetens, spontana improvisationen och färgstark livsglädje.

Altin Kizlar

Altin Kizlar (guldflickorna) är en av vår tids äldsta romska kvinnoorkestrar. De är tre äldre kvinnliga Sulukulebor som vuxit upp i familjer som drev krogar och där de, redan som barn, underhållit matgästerna med sång och musik. Än idag, trots sin höga ålder, sjunger och spelar de för att hålla den gamla folkliga Sulukulerepetoaren med dess rika skiftande innehåll vid liv.

Lelo Nika Jr och Manuela Nika

Lelo Nika jr och Manuela Nika är två unga Malmömusiker tillhörande en stor musikerfamilj som spelat i minst 7 generationer tillbaka, son och dotter till accordeonisten och multimusikern Lelo Nika. Lelo jr är en av årets stipendiater till Högströmsstipendiet och har blivit utsedd att representera Sverige som deltagare i världsmästerskapet i accordeon, Coupe Mondiale i Spoleto, Italien senare i år. Manuela har precis avslutat sin musikerutbildningen på Musikhögskolan i Malmö. Lelo jr och Manuela spelar musik med rötter I traditionell och ny musik från Serbien och Rumänien.

Dimitri Keiski

Dimitri Keiski vann 2011 TV3s True Talent och kom nyligen ut med en egen skiva. Här visar han oss en annan sida av sitt artisteri genom att framföra flera romska traditionella låtar.

 

Mellan akterna spelar DJ Multikulti.

Altin Kizlar (foto Ülkü Holago)

Tid och plats

29 september 2012 kl 19 - 01

Kulturhuset, Stockholm (T-bana Centralen)

Biljetter

Biljetterna släpps i slutet av juli

Sulukule Orkestrasi
Sulukule Orkestrasi
Lelo Jr o Manuela Nika (foto Daniel Kocovski)
Lelo Jr o Manuela Nika (foto Daniel Kocovski)
Dimitri Keiski (foto Roch Fortin)