Arabisk litteratursalong

I april 2013 anordnade Re:Orient tillsammans med Moussem.Eu en turnerande litteratursalong fokuserad på texter av några av arabvärldens främsta nutida författare.

 

Youssef Ziedan från Egypten, Raja Alem från Saudi Arabien och Mohamed Achaari från Marocko var planerade att gästa oss under en veckas program runt om i Europa.

 

Samtliga dessa tre författare har vunnit det mycket prestigefyllda International Prize for Arabic Fiction (IPAF).

 

Med sig på turnéen har författarna musikerna Mousa Elias och Robert Ikiz.

 

Dessvärre hejdades våra planer i sista stund då Youssef Ziedan blev åtalad i Egypten för hädelse av Islam. Några dagar innan han skulle komma till Stockholm fick han datum för häktesförhandlingarna och tilläts då inte lämna landet förrän dessa har ägt rum. Läs vidare på Artsfreedom här. Ziedan riskerar i dagsläget fem års fängelse. Fallet är mycket allvarligt och vi kommer följa det och ge vårt engagemang för honom. Läs här om SVTs rapportering.

 

Raja Alem från Saudi Arabien fick också hon förhinder då den franska polisen krävde att hon skulle infinna sig - och tiden var omöjlig att föhandla - angående sitt uppehållstillstånd i Frankrike.

 

 

Salongen blev ändock av, trots dessa avhopp. Med oss har vi poeten och romanförfattaren Mohammed Achaari från Marocko, den fina berättaren och skådespelaren Björn Söderbäck i Stockholm och Hamadi Khemiri i Malmö som läste samtliga dessa tre författares texter. Avhoppen gav oss möjlighet att infoga den marockanske poeten Taha Adnan som samtalspart kring arabisk litteratur, tillsammans med moderator Dan Jönsson.

 

 

Södra Teatern, Stockholm

18 april kl 19.00

Samtalsledare är Dan Jönsson. Skådespelare Björn Söderbäck medverkar.

 

Moriska Pailjongen, Malmö

19 april kl 19.00

Samtalsledare är Dan Jönsson. Skådespelare Hamadi Khemiri medverkar.

 

CultuurCentrum, Brugge

20 april

 

Flagey, Bryssel

21 april

 

De Brakke Grond, Amsterdam

22 april 

 

Casa Arabe, Madrid

23 april

 

Casa Arabe, Cordoba

24 april

 

Youssef Ziedan

Egyptiska Youssef Ziedan är en högt respekterad akademiker, professor, författare och kolumnist. Han är Director med ansvar för Manus Centret på Biblioteket i Alexandria. Hans två romaner Azazel och The Shadow of the Serpent finns översatta till engelska. 

Raja Alem

Raja Alem är författare från Saudi Arabien. Hon började först publiceras i Riayadhs kulturdel och gick vidare att skriva dramatik för den experimentella teatern. Hon har vunnit ett flertal priser, bland annat the Arabic Women's Creative Writing Prize och Lebanese Literary Club Prize. Hon är översatt till engelska och franska.

 

Välkomna att läsa ett för projektet specialöversatt kapitel ur Duvans halsring.

Mohamad Achaari

Marockanska poeten Mohammed Achaari har publiserat ett dryga tiotal böcker sedan debuten 1978. Parallellt har han verkat som journalist och politiker, suttit fängslad för sina åsikter likväl som varit Kulturminister och ordförande för Författarförbundet.

 

Välkomna att här läsa ett kapitel ur Bågen och fjärilen.

 

Med stöd av

och

Youssef Ziedan tilldelades 2009 IPAF för sin roman Azazeel
Raja Alem tilldelades 2011 IPAF för sin roman The Doves' Necklace
Mohamed Achaari tilldelades 2011 IPAF för sin roman The Arch and the Butterfly