Roma Festival 2018

samtal, musik och film under september

Välkomna till den av Re:Orient och SIRF arrangerade Roma festival – en festival som lyfter fram den romska kulturen genom ett program av musik, film och samtal.
I samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, Stallet, Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen, Skarpnäck Kulturhus och Zita. Med stöd av Stockholm stad.

1 september - en dag av diskussion och musik

Ett program med inte mindre än fyra olika debatter mellan klockan 13:00 – 17:00. Mellan samtalen framför duon Manuela och Mike. Moderator för dagen är Mikael Olsson Al Safandi.
Plats:  Foajé 3/Kulturhuset Stadsteatern
Fri entré

Amnestyrapport, MR kränkningar mot utsatta EU -medborgare i Sverige.                          
De människor som kommer till Sverige från andra länder för att tigga lever ofta under mycket svåra förhållanden såväl i hemländerna som i Sverige. Amnesty har genom ett omfattande fältarbete kartlagt situationen för de här människorna i Sverige och presenterar nu resultaten från rapporten som släpps senare i höst - hur människor hamnar utanför även i Sverige när det gäller både vård, skola och socialt skydd, hur de stängs ute på flera fronter samtidigt. Amnesty har granskat hur Sverige lever upp till folkrätten i frågan.
Medverkande: Erika Oldberg, utredare för Amnesty & Mona-Lisa Pruteanu från Räddningsmissionen i Göteborg samt Rom från Rumänien som berättar om sina erfarenheter av livet i Rumänien, hur det var att komma till Sverige och leva i utanförskap här och hur hon tog sig in i samhället.
 Tid:  Lördag 1 sept, ca kl 13:10

Varför tas inte romska rättigheter som mänskliga rättigheter?
Trots insatser på nationell, europeisk och internationell nivå fortsätter den strukturella diskrimineringen mot romer att upptäckas på alla nivåer i samhället och i hela Europa. Med EU:s beslutade antidiskrimineringsdirektivet som utgångspunkt diskuteras vilka strategier som kan utvecklas för att bekämpa antiziganismen från europeisk till nationell nivå. 
Medverkande: Miranda Vuolasranta som är en av Finlands främsta företrädare för romer. Hon är politisk ledare och särskild rådgivare till socialdemokraterna i Finland, ordförande European Roma and Travellers Forum i Strasbourg, Frankrike.
Tid:  Lördag 1 sept, ca klockan 14.15
 
Är människovärdet lika för alla? 
I många europeiska länder har romerna förvägrats minoritetsstatus. Romerna är den största minoriteten i Europa och enligt en rad uttalanden från FN, EU-parlamentet, Europarådet och mänskliga rättighetsorganisationer utgör romerna den minoritet som förföljs och diskrimineras mest i Europa.  Varför har vi inte kommit längre med bekämpningen av antiziganismen på EU-nivå? Vad krävs av politiken för att få till och säkerställa så att även romska barn i Europa får nyttja de rättigheter som står i barnkonventionen. 
Medverkande: Bodil Valero och Soraya Post.
Bodil Valero är EU-parlamentariker för miljöpartiet sedan 2014. Valero är delegationsledare för den svenska gröna delegationen i EU-parlamentet och vice ordförande för partigruppen De Gröna/Europeiska Fria Alliansen. 
Soraya Post är EU-parlamentariker för Feministiskt Initiativ och har flera års erfarenhet av arbete som strateg för mänskliga rättigheter med fokus på romers rättigheter i Sverige och Europa. Hon har också suttit som sakkunnig och expert för bland annat EU-kommissionen.
Tid:  Lördag 1 sept, ca kl 15:00
 
Politikerdebatt: ”Varför ska vi rösta på er?”
Omkring 50 - 100 000 romer beräknas leva i Sverige. Romerna är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Romerna har varit en utsatt minoritet och diskrimineringen av romer i Sverige fortsätter. Inför höstens val frågar vi ut några politiker om vad deras partier har för strategier för att säkerställa romernas och minoriteternas rättigheter i Sverige. Finns det strategier för att minska välfärdsgapet mellan minoriteter och majoriteter?
Medverkande:  Sissela Nordling Blanco från Feministiskt Initiativ och ordförande för rådet för mänskliga rättigheter, Johanna Jönsson, riksdagsledamot för Centerpartiet, Hans Ekström, ansvarig för minoritetsfrågor i KU:s Socialdemokratiska grupp samt Eva Solberg, moderat och EU-kandidat.
Moderatorer: Domino Kai, chef för romskt informations- och kunskapscenter och journalisten Mikael
Olsson.
Tid:  Lördag 1 sept, ca kl 16

Fri entré!
 

Manuela och Mike
Manuela och Mike

manuela och mike duo

Årets Roma Festival gästas av det äkta paret och duon Manuela & Mike från Serbien/Makedonien/Sverige,
Manuela på Violin och Mike på dragspel. Båda är utbildade på musikkonservatorium och började spela tillsammans 2016. Paret har spelat på olika festivaler och medverkat i olika musikaliska projekt. Duon kommer ta med oss på en musikalisk resa genom Europa, en resa som börjar i Makedonien och fortsätter via Bulgarien, Rumänien och Serbien, tango kommer att blandas med klassisk.
Duon inleder dagen den 1 september och spelar mellan samtalen.

Nadara gipsy band

Den 21 september presenterar Roma Festivalen det rumänska bandet Nadara Gipsy Wedding Band. LÄS MER HÄR!

Filmprogram

Roma festivalens filmprogram visas på tre olika biografer - mitt i stan, i Skärholmen och i Skarpnäck. Det blir kortfilmer, långfilm samt dokumentär. Läs om programmet HÄR!

I samarbete med