Kärlekens dårar - mystik inom judendom, kristendom och islam

2013 kommer ingen Kärlekens dårar att ske i Vadstena då de ekonomiska resurserna lokalt inte går att frambringa. Re:Orient arbetar dock vidare för nya projekt framöver.

Programmet för 2011:

På en gata i Sevilla år 1180 fick den då 15-åriga Ibn al-Arabi en devis av den sufiske fritänkaren al-Sharafi: var inte rädd att bli en kärlekens dåre! Att vara en dåre är något stort inom sufismen, en hederstitel. Samma tanke möter vi i andra mystika riktningar. Inom den kristna kyrkan exempelvis kunde en helig dåre bli oerhört aktad och helgonförklarad. Upplevelsen att möta och förenas med Gud har uttryckts som både dårskap, rus, passion, skönaste sång och erotik.

 

För sjunde året i rad träffas vi igen i Vadstena kring ett program som nyfiket låter sig inspireras av Kärlekens dårar. I år rör vi oss speciellt kring musiken, dansen och konsten som vägen och källan till inre upplevelser.

 

Varmt välkomna!

 

Fredag 12 augusti

 

Teater Slottet kl 19.00

Den helige gycklaren Fransiskus

Denna föreställning om den Helige Gycklaren Franciskus bygger på texter av gycklaren, konstnären och nobelpristagaren Dario Fo och spelas av teatermannen Peter Oskarson. Peter Oskarson har tillsammans med några vänner grundat ett teaterexperiment under namnet de Heliga dårarnas teater, i vilket han särskilt intresserat sig för Fransiskus av Assisi. Pjäsen hade premiär på Träteatern i Järvsö. 

 

 

 

Lördag 13 augusti

 

SAMTAL och MUSIK i Gamla teatern kl 11 – 16

 

Skådespelaren som predikant

Vilka är beröringspunkterna mellan teaterscenen och kyrkorummet?Hur skiljer sig skådespelarens roll från predikantens? Och varför finns det så mycket dålig religiös konst? Gunilla Kindstrand samtalar med skådespelaren Peter Oskarsson och prästen/musikern Mikael Billemar utifrån föreställningen Fransiscus.

 

Oud maestron Alaa Majeed

Musik med irakiske virtuosen Alaa Majeed. Tolkningar på oud och ney av sufisk poesi.

 

Singing is a blessing

Samtal med Mahsa Vahdat om hennes konst, inspiration och om att vara kvinna, sångerska och verksam i Iran.

 

Att gestalta det outsägliga

Konsten kan ses som ett medium för kontakt med andliga värden i livet. Lena Lerviks skyddsmantelmadonnor väcker känslor av utsatthet och omsorg hos betraktaren samtidigt som motiven är tidlöst vilande i människolivets djupaste skattgömma. Virpi Pahkinens säregna och mångfaldigt prisbelönade solodans har liknats vid själens vandring genom himmelska stråk. En närmast metafysisk form och rörelse mellan det gudomligt orörliga och det mänskligt flyktiga. Här möter vi de båda konstnärerna i ett samtal om konsten att gestalta det outsägliga. Samtalet leds av Lisbeth Gustafsson, biträdande förbundsrektor i Studieförbundet Bilda.

 

 

 

KONSERT kl 19.00 Gamla Teatern

Mahsa och Marjan Vahdat

De iranska systrarna Masha & Marjan Vahdat finner en välsignelse i att få sjunga och uttrycka sig fritt om kärlek, glädje, sorg och tröst. De har tagit detta till sina hjärtan genom att trotsa mot förbjudet för kvinnor i Iran att uppträda offentligt. I sin musik lyfter de ofta fram det stora poetiska arv Iran har från klassiska poeter som Rumi, Baba Taher och Tahereh Qorratolein samt för nutida som Azar Khajavi och Layegh Shir Ali. Detta arv förvaltar systrarna modigt och med omsorgsfull värme genom att komponera i kontemporär stil utan att släppa på traditionen. Deras framtoning inger både styrka och skönhet och bärs fram genom underbara vokala insatser inlindat i delikat raffinerade arrangemang.

 

 

 

Söndag 14 augusti

 

SAMTAL OCH MUSIK i Gamla teatern kl 11.00 – 14.30

 

Bortom det möjliga; poesi, politk och passion

Poesins språk för oss bortom det vardagliga och vanemässiga. Den ger oss nya ögon att se världen med, och kompenserar det begripligas tillkortakommanden. Den kan transcendera, som hos Rumi, i strävande efter att bli gud. Eller så kan den dyka ner till avgrunden, penetrera de små sakernas innersta kärna och hämta insikter angränsande till det tysta. I båda rörelserna tänjs språkets gränser tills det avslöjar sin otillräcklighet och visar att vägen upp och vägen ner i själva verket är samma. Gud, människa och världen ingår i samma sammanhang; avstånden upphävs. Denna poesins passion och längtan efter frihet kan få politisk betydelse. Följ med i ett samtal med Rasoul Nejadmehr och Gunilla Kindstrand kring den sufiska poesin, från medeltid till dagens revolution.

 

Sofia Berg Böhm

Sångerskan Sofia Berg Böhm framför här ömsint några tonsatta traditionella judiska böner och folksånger.

 

Vilken roll spelar kulturen och konsten för toleransen i ett samhälle?

Hur har konstarterna och de religiösa föreställningarna gått i dialog med varandra genom historien? Hur ser relationen ut idag? Möt rabbin David Lazar och fd ärkebiskopen KG Hammar i ett samtal om konstens plats i tron. Samtalsledare är Gunilla Kindstrand.

 

KONSERT på Vadstena Slott/Bröllopssalen kl 15.30

Baghdad – Jerusalem

Sakral musik från det gamla Baghdad 

Välkomna till Vadstena Slott för en unik presentation av Baghdads judiska musikarv. Yair Dalal är en israelisk kompositör, musiker och fredsaktivist med irakisk judisk härkomst. Han är en mästare på oud och violin och hans musik är som en bro mellan den arabiska och judiska kulturen, där han även för in element av europeisk klassisk musik, jazz, blues, indiskt och balkanskt. Han beskriver det som ”Det är arabiskt, det är irakiskt, det är judiskt och det är israeliskt”. Med många strängar på sin lyra är han idag en av de få musikerna som bevarar och utforskar det unika judiskt babyloniska musikarvet, som sträcker sig över 2500 år tillbaks i tiden sedan fångenskapen i Babylon. Innerligt återskapar han här tillsammans med sina medmusiker de sakrala, ceremoniella och profana sångerna och musiken från synagogorna till caféerna i Baghdad och Jerusalem.

 

I samarbete med Vadstena Akademin, Bilda, Svenska Kyrkan Linköping stift, Svenska Kyrkan (Ärkebiskopens kansli), Judiska Församlingen i Stockholm.

 

Programmet spelas in av SVT och SR/P2

Alaa Majeed
Mahsa Vahdat
Baghdad-Jerusalem konserten, här genomförd under Fez Sacred Music Festival
Peter Oskarson - Fransiskus den heliga gycklaren

BILJETTER

 

12 aug kl 19.00 i Bröllopssalen/Slottet
Den Helige Gycklaren Franciskus
150 kr (Re:Orient-vän 120 kr

13 aug kl 11 - ca kl 16 i Gamla Teatern
Samtal + musik
80 kr (Re:Orient-vän 60 kr)

13 aug kl 19 i Gamla Teatern
Konsert med Mahsa och Marjan Vahdat
150 kr (Re:Orient-vän 120 kr)

14 aug kl 11 - ca 14.30 i Gamla Teatern
Samtal + musik
80 kr (Re:Orient-vän 60 kr)

14 aug kl 15.30 i Bröllopssalen/Slottet
Konsert Baghdad-Jerusalem
150 kr (Re:Orient-vän 120 kr)

12 - 14 aug
Hela programmet
550 kr (Re:Orient-vän 420 kr)

 

 

Biljetter bokas HÄR!?

 

 


BOENDE I VADSTENA

Det finns flera möjligheter till boende i Vadstena, ser mer på www.klosterhotel.se, www.sevadstena.se och Birgittasystrarnas gästhem www.birgittaskloster.se

 

 

VÄGBESKRIVNING

 Vadstena ligger fem mil väster om Linköping. Tåg går till Mjölby, Motala och Linköping, därefter buss till Vadstena. Med bil gäller E4:an eller riksväg 50. I Vadstena centrum ligger Vadstena Slott, Gamla Teatern och Klosterkyrkan. Gamla Teatern ligger mittemellan Klosterkyrkan och Rödtornet.

 

TIDIGARE ÅRS PROGRAM

Här nedan kan du hitta några av våra tidigare program: