föreläsningar inom festivalen

Modern Modal Musik

En introduktion till världen av modal musik, med mannen som myntade begreppet "contemporary modal music"; Ross Daly. Han ger definitioner och en översikt över modal musik som den existerar i specifika kulturtraditioner som tex den grekiska, turkiska, persiska och indiska m.fl.

Världen av modal musik är verkligen enorm och det är kanske inte realistiskt att försöka täcka den i sin helhet, men Ross Daly kommer att ge en skissartad beskrivning av dess betydelse och spridning genom olika musiktraditioner. Han kommer att försöka presentera en bild av dess rikedom och mångfald samt av de underliggande trådarna som binder alla dess manifestationer till en sammanhängande helhet. Oavsett geografisk hemvist.
TID: 7 mars kl 14.00
Plats: Stallet
Fri entré

Ross Daly bjuder också, tillsammans med medmusikanter från Labyrinth Musical Workshop, på en mer praktiskt inriktad masterclass dagen innan, fredag 6 mars kl 13.30 på Kungliga Musikhögskolan (se mer info här).
En konsert med prov på modern modal musik bjuder Ross Daly och medmusikanterna på senare denna dag på samma lokal, Stallet lördag 7 mars kl 19.

Indisk vattenmusik – Jaltarang

Med Milind Tulankar (Indien)
En virtuos på ett av världens äldsta instrument, enligt uppgift omtyckt redan av Alexander den store och omskriven i det tvåtusen år gamla sanskritverket Kama Sutra, berättar den fascinerande historien om ett instrument som nästan glömdes bort – jaltarang.

Född i en familj präglad av indisk musiktradition blev Milind Tulankar redan som barn utbildad i en rad instrument typiska på indisk tradition; santur, den indiska varianten av hackbräde, tabla – indiska trummor och harmonium, en liten knäorgel från början importerad från väst men nu, sedan mycket länge, det kanske mest använda instrumentet i framförallt nordindisk tradition.
Dagens föreläsning handlar dock till största delen om det instrument och den tradition som gjort utövaren Milind Tulankar världsberömd – jaltarang, ett instrument som består av ett antal skålar som stäms inbördes med hjälp av att fylla på eller hälla ut vatten.

Tulankar, vars farfar, också var en ekvilibrist som dessutom skrev böcker om instrumentet kommer att diskutera jaltarangs betydelse i det två stora indiska traditionerna; Hindustani i norr och den Karnatiska i söder.

Milind Tulankar ger också prov på sina förmågor och Jal-tarangs klangvärld i en konsert samma kväll i samma lokaler. Läs mer om konserten här.

Tid: Söndag 8 mars kl 16
Plats: Stallet
Fri entré till seminariet. (Biljett krävs dock till efterföljande konsert.)

Ross Daly
Ross Daly
Milind Tulankar
Milind Tulankar
Gunnar Jinmei Linder
Gunnar Jinmei Linder