curious classics

Klassiska traditioner från hela världen

I oktober är det premiär för festivalen Curious Classics - en festival som lyfter fram klassiska musiktraditioner från olika delar av världen.  Arrangörer av festivalen är Re:Orient och Uppsala Konsert och Kongress.

Begreppet klassisk leder lätt till associationen västerländsk klassisk musik, men som denna festival visar finns klassiska traditioner i olika delar av världen. Programmet lyfter fram excellenta utövare från så skilda traditioner som Azerbadijansk mugham till Malinesisk mande-tradition och kinesisk klassiskmusik, mm. Festivalen innehåller så väl konserter, seminarier, barnaktiviteter och workshops.

Programmet kommer presenteras i sin helhet - med seminarier, workshops, etc - under sommaren, men redan nu finns möjlighet att säkra upp dina biljetter till konsertprogrammet.

fargana qasimova ensemble (AZer.)

Fargana Quasimova har utvecklat en egen utpräglad stil, som grundas i det konstnärliga arvet som hennes far - den kända musikern Alim Qasimov - efterlämnat. LÄS MER!
Konsert: 19 oktober kl 18.00

Kayhan Kalhor and Erdal Erzincan (IRAN/TURK.)

Kayhan Kalhor från Iran är en av vår tids allra främsta kamancheh-spelare. LÄS MER!
Konsert: 19 oktober kl 19.30

homayoun sakhi och salar nader (AFGH.)

Homayoun Sakhi är en enastående afghansk rubâb-spelare, en lysande virtuos.
LÄS MER!
Konsert: 20 oktober kl 13.30

badakhshan ensemble (tadzj.)

I sydöstra Tadzjikistan, där de majestätiska Pamirbergen (”Världens tak”) ståtar högt, har en tradition av hängiven, mystisk musik och dans blomstrat. LÄS MER!
Konsert: 20 oktober kl 16.00

trio da kali (mali)

Tre brillianta musiker från Mande-kulturen i södra Mali som vi bland annat kunnat njuta av via deras samarbete med Kronos kvartetten. LÄS MER!
Konsert: 20 oktober kl 19.30

mahsa och marjan vahdat (IRAN)

Systrarna Vahdats röster väjer inte för något, utan förmedlar på ett förunderligt, berörande sätt såväl bottenlöst djup som transcendens och frihet. LÄS MER!
Konsert: 20 oktober kl 18.00

Marcel Khalife & Rami Khalife (LIB.)

En musikalisk frihetskämpe. Så väl förnyare som bevarare av traditioner. Inspiratör och  musikambassadör. Mycket kan sägas om Marcel Khalife. LÄS MER!
Konsert: 20 oktober kl 20.30

akkarai sisters (INd.)

Systrarna Subhalakshmi och Sornalatha är två av Indiens mest framstående musiker idag, kända för sin livliga och själfulla musikalitet. LÄS MER!
Konsert: 21 oktober kl 14.00

liu fang (kina)

En internationellt hyllad virtuos på de kinesiska klassiska instrumenten pipa och guzheng. Liu Fang tycks med lätthet framföra sina egna uttrycksfulla och virtuösa tolkningar av den klassiskt kinesiska musiken.  LÄS MER!
Konsert: 21 oktober kl 19.00

park jiha (KOr.)

Park Jiha komponerar banbrytande modern musik rotad i de traditionella koreanska instrumenten.  Hon lärde sig tidigt i sin barndom piri, en hårdkantad bambuflöjt. LÄS MER!
Konsert: 21 oktober kl 19.00

ladda ner programmet

boka biljetter

Välkommen att boka biljetter! Du kan köpa enstaka konsertbiljetter, heldagsbiljetter eller en biljett till hela festivalen. Klicka på rutan BOKA BILJETTER för enstaka biljetter. För festivalpass till helheten ring 018-727 90 00

Som medlem i Re:Orients Vänner eller i Musikens Hus Vånner får du 25% rabatt på dina biljetter. Likaså om du är student. För rabatterade biljetter boka via telefon: 018-727 90 00

Festivalen arrangeras i samarbete med Uppsala Konsert & Kongress.

Samarbetspartners:

Med stöd av

Presented in the collaboration with the Aga Khan Music Initiative, a program of the Aga Khan Trust for Culture.

Curious Classics är ansluten till det internationella nätverket Keychange av festivaler som eftersträvar ett jämställt musikliv.

seminarier och samtal under festivalen

Missa inte de tillfällen till födjupning som festivalen erbjuder - samtliga med fri entré!
Musik som kulturarv. Torsdag 18 oktober kl 18 Medelhavsmuseet i Stockholm
Centralasiens musik Lördag 20 oktober kl 13 UKK
Världens klassiska traditioner – konservering eller utveckling?  Lördag 20 oktober kl 15 UKK
The Aga Khan Music Initiative Lördag 20 oktober kl 17.30 UKK
Klingande akademi - i och genom tradition Söndag 21 oktober kl 13.00 UKK